Voor het begin van de ministerraad hielden circa 1.450 personeelsleden van de KLM, Transavia, Martinair en Air Holland een betoging op het Binnenhof om te protesteren tegen mogelijke beperkingen op de groei van de luchthaven. Onder de betogers bevonden zich ook de bestuurders van de grote Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. Ze vrezen vooral een verlies van banen.
Naar verluidt wordt in het kabinet thans serieus gedacht over een compromis om Schiphol dit jaar 20.000 extra vluchten te laten verwerken. De luchthaven zelf had begin vorige maand voorgesteld 40.000 extra starts en landingen toe te staan bovenop de 360.000 waar het kabinet vorig jaar al mee akkoord ging.
Intussen, zo vinden alle partijen, moet er snel worden gewerkt aan enkele aanpassingen in de wettelijke normen voor de geluidsoverlast in de omgeving van Schiphol. Een commissie onder leiding van de bestuurskundige prof. R. in 't Veld kwam vorige week tot de conclusie dat er “absurditeiten” in het systeem van de berekening van de geluidshinder voorkwamen. Volgens In 't Veld kan het wettelijke systeem binnen zes maanden worden gewijzigd. Maar het kabinet meent dat dit al snel tien maanden duurt, waardoor zo'n wijziging Schiphol voor dit jaar geen soelaas meer zou bieden.
Schiphol maakte intussen vanmorgen bekend dat vliegtuigen die 's nachts binnenkomen of vertrekken vanaf 1 april 20 procent meer havengeld zullen moeten betalen.