'Kabelbaan was er ineens'; Luchtmacht VS: piloot stuntte niet

ROME, 6 FEBR. De commandant van de Amerikaanse luchtmachteenheden die in Italië zijn gestationeerd ontkent dat het vliegtuig dat dinsdag een kabelbaan raakte van zijn koers was geraakt.

De commandant zei tevens niet te geloven dat de piloot zich schuldig had gemaakt aan stunten. Deze beschuldiging was gisteren geuit door de Italiaanse minister van Defensie Andreatta. Hij zei dat het toestel, voordat het de kabelbaan raakte waarbij een cabine 100 meter naar beneden stortte waarbij 20 mensen werden gedood, tien kilometer uit koers was geraakt en op een hoogte van vijftig meter had gevlogen. Dat is honderd meter onder de toegestane grens. “Er zou geen enkel gevaar zijn geweest als het vliegtuig zich aan de afgesproken routes had gehouden”, aldus Andreatta. “wat is gebeurd is onbegrijpelijk”. Zijn beschuldiging aan het adres van de Amerikaanse vliegers wordt ondersteund door de Italiaanse luchtmachtstaf. Volgens de Italiaanse Justitie proberen de Amerikanen de vluchtgegevens van het vliegtuig achter te houden. Een woordvoerder van de luchtmachtbasis Aviano verklaarde daarvan niet op de hoogte te zijn.

Volgens de Amerikaanse commandant van de basis volgde het vliegtuig een vantevoren afgesproken route en zat het tevens op de goede hoogte. Hij ontkrachtigde verder het verhaal dat het vliegtuig getracht zou hebben onder de kabel door te vliegen. De schade aan het vliegtuig zou volgens de generaal uitwijzen dat het vlak over de kabel is gevlogen.

De piloot van het vliegtuig, kapitein Richard Ashby (30), heeft tegenover de Italiaanse krant Corriere della Sera verklaard dat het toestel enkele mijlen voordat het de kabel raakte uit koers was geraakt maar dat hij het vliegtuig had gecorrigeerd. Hem was daarbij opgevallen dat de hoogtemeter niet naar behoren had gewerkt. “Die kabel hing ineens voor het vliegtuig”, aldus Ashby. “Ik probeerde alles om de kabel te vermijden. Ik draaide naar links en raakte hem met mijn rechtervleugel en vervolgens met de staart van het vliegtuig.” De piloot, die bekend staat als ervaren, is voor de duur van het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk geschorst. (Reuters, AP)