Justitie tevreden over snelrecht jeugdigen

ROTTERDAM, 6 FEBR. Het openbaar ministerie in Roermond is tevreden over het verloop van een experiment met snelrecht voor minderjarigen. Volgens een woordvoerder van het OM verloopt de samenwerking tussen justitie, politie en kinderbescherming in de versnelde procedure goed. Roermond is het eerste arrondissement in Nederland dat snelrecht toepast op minderjarigen.

Tot nu toe zijn 27 minderjarigen met het snelrecht in aanmerking gekomen. Het experiment is twee maanden geleden begonnen. Op 25 maart zal de eerste zaak voor de kinderrechter komen die is gebaseerd op de versnelde procedure. Het experiment beoogt de procedures terug te brengen van meer dan een half jaar naar maximaal vier maanden. Alleen minder complexe zaken komen voor snelrecht in aanmerking. Het gaat daarbij om misdrijven als vernieling, mishandeling en diefstal.

Gearresteerde verdachten die voor snelrecht in aanmerking komen, krijgen als ze het politiebureau verlaten een dagvaarding mee. Voorheen werd de dagvaarding maanden later gestuurd. Het experiment heeft als voornaamste doel herhaling van misdrijven te voorkomen. “Bij veel verdachten ontstaat in de maanden stilte tussen arrestatie en dagvaarding de indruk dat het kennelijk allemaal wel meevalt. Dat vergroot het gevaar van herhaling”, meent de woordvoerder van het OM. Het positieve oordeel van het OM is gebaseerd op eerste indrukken. Het project zal pas over enkele maanden echt worden geëvalueerd.