In Montenegro treedt regering van hervormers aan

PODGORICA, 6 FEBR. Het parlement van de Joegoslavische deelstaat Montenegro heeft gisteren zijn vertrouwen uitgesproken in een nieuwe, hervormingsgezinde regering onder leiding van Filip VujanoviEÉc, een medewerker van de vorige maand geïnstalleerde president DjukanoviEÉc.

Het aantreden van de regering-VujanoviEÉc wordt gezien als een tegenslag voor de Joegoslavische sterke man, president Slobodan MiloviEÉc. De Montenegrijnse president Milo DjukanoviEÉc, een uitgespromen criticus van MiloviEÉc, werd midden januari als president geïnstalleerd ondanks fel verzet van de aanhang van MiloviEÉc. De installatie van de nieuwe regering in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica, gisteren, toont aan dat de aanhangers van MiloviEÉc het parlement van Montenegro niet langer beheersen. De nieuwe regering kreeg gisteren het vertrouwen met 47 stemmen voor, vijftien tegen en een onthouding. Acht van de 71 parlementariërs waren afwezig.

In het felle conflict tussen DjukanoviEÉc en zijn rivaal, de MiloviEÉc-getrouwe ex-president Momir BulatoviEÉc, is vorig jaar de regerende Democratische Partij van Socialisten (DPS) uiteengevallen. Sindsdien bestaan er twee partijen die dezelfde naam DPS voeren. Bij de stemming van gisteren werd duidelijk dat de hervorminsgezinde vleugel van de DPS, die president DjukanoviEÉc trouw is, een grotere aanhang heeft dan haar BulatoviEÉc-gezinde tegenhanger: zij beschikt over 28 zetels in het parlement. De MiloviEÉc-gezinde DPS van BulatoviEÉc heeft er slechts zeventien.

De nieuwe Montenegrijnse regering is een coalitie van DjukanoviEÉc' DPS, die vijftien van de 27 ministers levert, en een viertal oppositiepartijen, de Volkspartij NS, de Sociaal-Democratische Partij SDP, de Partij van Democratische Actie (SDA) die de moslims vertegenwoordigt en de Democratische Unie van Albanezen (DUA), de belangrijkste partij van de Albanese minderheid in Montenegro. Zij leveren samen zeven ministers. De resterende vijf ministers zijn partijloos.

Premier VujanoviEÉc sprak zich gisteren bij de toelichting van het programma van zijn regering uit voor “resolute hervormingen” van de Montenegrijnse economie, nauwere samenwerking met het buitenland en verzet tegen Servië's pogingen Montenegro te overheersen.

DjukanoviEÉc won vorig jaar op het nippertje de presidentsverkiezingen van BulatoviEÉc, die daarmee echter geen genoegen nam en de zege aanvocht tot op de dag van de installatie van zijn opvolger. De nieuwe president staat bekend als een hervormer en een scherp criticus van de dominerende rol van het door MiloviEÉc beheerste Servië binnen de Joegoslavische federatie. Hij verwijt MiloviEÉc verantwoordelijk te zijn voor het internationale isolement van Joegoslavië en heeft gedreigd met een referendum over de Montenegrijnse onafhankelijkheid als de souvereiniteit van Montenegro binnen de federatie niet wordt gerespecteerd. Voor de door MiloviEÉc gecontroleerde media in Servië staat DjukanoviEÉc sindsdien te boek als een 'separatist' die de Joegoslavische eenheid bedreigt. De regering van Servië was zelfs niet vertegenwoordigd bij de beëdiging van DjukanoviEÉc. (Reuters, AFP, AP)