Hij was niet eens 'n engerd!; Op bezoek bij de griezeligste schrijver ter wereld

R.L. Stine, De vloek van de farao, Kippenvel-serie, uitg. Kluitman, 12,50 gulden.

“Hij was helemaal geen griezel. Hij was heel aardig,” zegt Dave de Vos (11 jaar) uit Mijdrecht nog altijd een beetje verbaasd. Hij had gedacht dat het engerd was, de best verkopende schrijver ter wereld van griezelboeken voor kinderen. Maar dat viel mee. Afgelopen vrijdag kreeg hij onverwacht te horen dat hij samen met zijn leeftijdgenoot Sara van den Berg uit Uithoorn op bezoek mocht bij griezelschrijver R.L. Stine in New York.

Stine's boek De vloek van de farao is het best verkochte kinderboek van het afgelopen jaar. Daarom kreeg dat boek uit de Kippenvel-serie vorige week in Amsterdam de Venz Kinderboekenprijs 1998.

Dave en Sara, die het winnende boek gelezen hadden, waren vrijdag via hun school bij die prijsuitreiking aanwezig, in het Concertgebouw in Amsterdam. De schrijver zelf was er niet. Dave en Sara kregen te horen dat ze die avond nog naar New York zouden vliegen om de griezelschrijver te bezoeken. “Wij wisten van niets, het was een enorme verrassing. Alleen onze ouders wisten het wel, die waren van te voren gebeld,” vertelt Dave. Zodoende stonden Dave met zijn vader en Sara met haar moeder vorige week vrijdagavond met iemand van de Nederlandse Stine-uitgever Kluitman op Schiphol om naar New York te vliegen. “Ik had nog nooit gevlogen, dus ik was zenuwachtig,” zegt Sara.

“Het was hartstikke leuk,” vertelt Dave. “Om zeven uur 's avonds vlogen we weg, en door het tijdsverschil kwamen we zeven uur later om negen uur 's avonds in New York aan.”

Zaterdag hebben de kinderen rondgekeken in New York, onder andere het Vrijheidsbeeld bezocht, en zondag gingen ze op bezoek bij Stine. “Ik had gedacht het is vast een griezel, want dat boek over de farao is heel eng. Ik heb ook wel andere Kippenvel-boeken van hem gelezen. Maar hij was heel aardig, een gewone, rustige man. En hij schrijft vier boeken per maand! 's Ochtends 15 bladzijden, en 's middags 10, van verschillende boeken. Hij had De vloek van de farao in acht dagen geschreven, vertelde hij,” zegt Dave. Sara en hij waren de eerste buitenlandse kinderen die op bezoek mochten bij Stine. Hij is door de Kippenvel-boeken in Amerika zo populair dat interviews of handtekeningen acties van hem verkeersopstoppingen veroorzaken, zo druk wordt het. Hij leeft daarom teruggetrokken, om rustig door te kunnen schrijven. Per maand worden in de Verenigde Staten 1,25 miljoen nieuwe boeken uit zijn Kippenvel-serie verkocht (Goosebumps heten die in Amerika).

Dave en Sara werden in zijn grote New-Yorkse flat rondgeleid, en mochten in zijn werkkamer kijken. “Het was een gewone kantoorkamer, met grote boekenkasten met al zijn boeken. Het enige griezelige was een geraamte dat in zijn werkkamer stond,” vertelt Dave. De kinderen kregen appelsap, en in plaats van drie kwartier zoals de bedoeling was, praatten ze drie uur met de schrijver en zijn vrouw. Was het niet moeilijk om in het Engels met Stine te praten? Dave: “Nee, dat ging best. Het meeste verstonden we wel.” Stine schrijft pas sinds kort griezelverhalen voor kinderen, maar die zijn in korte tijd razend populair geworden. Ze worden in achttien talen vertaald, en er zijn wereldwijd al 90 miljoen van verkocht.

Hij is begonnen als schrijver van grappige boeken, en werkte bij een humoristisch blad voor kinderen, Bananas. Toen dat niet langer kon bestaan, vroeg zijn uitgever: schrijf eens een spannend boek. Dat werd meteen een succes. “Ik doe veel grappen in mijn boeken, want ik wil kinderen niet echt heel erg laten griezelen. Ik wil spannende, onderhoudende boeken schrijven,” vertelde Stine aan de verslaggever van het Jeugdjournaal, die bij het bezoek van de Nederlandse kinderen aan de New-Yorkse schrijver was. “De omslagen zien er heel eng uit, maar bloed vloeit er nooit, hoor, en doden vallen er ook niet,” zegt Annemarie Wormer van uitgeverij Kluitman over de Kippenvel-boeken van Stine. “Ze zijn spannend, maar lopen goed af.” Kinderen vinden behalve het griezeleffect, ook de grappen leuk. Zo is een van de grappen uit de De vloek van de farao een favoriete doorvertel-grap op Nederlandse scholen: “Zeg, ken je die mop over die mummie?” “Nee.” “Ach, hij is ook veel te ingewikkeld!”

Maar daarnaast staat het vol enge dingen: verdwaalpartijen in duistere gangen vol schorpioenen in oude piramides, informatie over hoe de oude Egyptenaren hersens uit het hoofd van een overleden koning haalden als ze een mummie van hem maakten. Sara leest veel griezelboeken, zegt ze. Daarom mocht ze van school ook naar de Venz kinderboekenwedstrijd. Ze had al een paar van Stine gelezen, en ook wel van Paul van Loon, de Nederlandse griezelboekenschrijver.

Sara en Dave kregen van Stine een grote doos vol cadeautjes mee: een horloge met een mummie erop, een stinkkalender met vakjes die als je ze openkrabt naar vieze dingen ruiken, zoals hondenpoep, een griezelslijmbal, een cd-rom spel en Stine's nieuwste boek uit Amerika. Dave is blij met dat cd-rom spel, want lezen vindt hij leuk, maar nog liever doet hij computerspelletjes.

    • Paul Steenhuis