Duits protest blijft bescheiden

BONN, 6 FEBR. Ongeveer 50.000 werklozen zijn gisteren in Duitsland de straat op gegaan om in zo'n 200 steden te demonstreren. De acties hadden een vreedzaam karakter in tegenstelling tot de recente demonstraties in Parijs.

Alleen in Berlijn kwam het tot ongeregeldheden met de politie. Een woordvoerster van het 'Werklozencomité' in Bielefeld, dat de acties had georganiseerd, toonde zich tevreden over de bescheiden opkomst. “Veel werklozen schamen zich de straat op te gaan. Maar het feit dat vele tienduizenden het toch gedurfd hebben, is een signaal van de groeiende onmacht en frustratie”, aldus de woordvoerster. De acties hadden dan wel niet het massale karakter als in Frankrijk, het begin van een voorzichtig protest is nieuw, meende ze. Het comité wil de acties maandelijks voortzetten tot de Bondsdagverkiezingen in september.

In de hoofdstad demonstreerden zo'n 4.000 werklozen, die banen eisten en het aftreden van de regering-Kohl. Een poging van de demonstranten om het luxueuze hotel Adlon te bezetten liep uit op een confrontatie met de politie, waarbij het tot vechtpartijen kwam en arrestaties. Andere actievoerders blokkeerden het Brandenburger Tor korte tijd.

“We komen met meer man terug”, reageerde een werkloze. In verschillende steden zoals Oldenburg, Karlsruhe en Frankfurt bezetten demonstranten arbeidsbureau's. De acties hadden in andere steden een ludiek karakter. Zo overhandigde een groep werklozen in Düsseldorf aan de beursvoorzitter een symbolisch 'werklozen'-aandeel om de samenhang aan de kaak te stellen tussen stijgende winsten en het stijgend aantal werklozen.

Op andere plaatsen werd 'Kohl-soep' uitgedeeld en 'Glühwein' tegen de sociale koude. In het oosten van Duitsland gingen beduidend meer werklozen de straat op dan in het westen van het land. De werkloosheid in Oost-Duitland is twee keer zo hoog, bleek gisteren uit de nieuwste cijfers van de Landelijke Organisatie van Arbeidsbureaus in Nürnberg (Bundesanstalt für Arbeit).

Officieel is de werkloosheid in januari tot recordhoogte opgelopen van 4,823 miljoen. Dat is 301.600 meer dan in december vorig jaar; 12,6 procent van de beroepsbevolking heeft geen baan. De stijging is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de afnemende investeringen in de bouwbranche in Oost-Duitsland. Wordt de verborgen werkloosheid meegerekend, dan bedraagt de werkelijke werkloosheid zes miljoen. Volgens de voor het seizoen gecorrigeerde cijfers is de werkloosheid in januari evenwel met 72.000 gedaald vergeleken met een jaar geleden. Maar nu al wordt er van uit gegaan dat vele bouwvakkers, die wegens 'vorstverlet' zijn ontslagen, niet meer in dienst worden genomen. Het Verband van Duitse Bouwondernemingen eiste dat de publieke investeringen worden verhoogd in plaats van verminderd.

Opvallend is dat de werkloosheid in West-Duitsland daalt, maar in Oost-Duitsland stijgt. In het Westen liep het aantal werklozen terug tot 3,2 miljoen. In het Oosten steeg het aantal mensen zonder baan tot 1,6 miljoen, meer dan 20 procent van de beroepsbevolking. Verwacht wordt dat de werkloosheid in februari de vijf miljoen zal bereiken; experts vermoeden dat dan het hoogste punt wordt bereikt.

Sinds de regering-Kohl bijna 16 jaar geleden aantrad is de werkloosheid alleen in West-Duitsland gestegen van 1,8 miljoen naar 3,2 miljoen; van 7,5 naar 10,5 procent van de beroepsbevolking.

    • Michèle de Waard