Doema achter begroting

MOSKOU, 6 FEBR. Ruslands eerste realistische begroting in jaren is gisteren in hoofdlijnen door het parlement, de Doema, aanvaard. Na nog een laatste debat over enkele weken, instemming van de Federatieraad (Eerste Kamer) en ondertekening door president Jeltsin heeft de staat een wettelijke basis om in 1998 omgerekend 82 miljard dollar uit te geven.

Net als vorig jaar is het de regering niet gelukt het budget sluitend te krijgen. Zij zag zich gedwongen de stijgende kosten voor het lenen van geld op de kapitaalmarkt - een echo van de financiële crisis in Azië - te verdisconteren. Aan inkomsten verwacht het Kremlin 60,8 miljard dollar.

Het begrotingstekort komt uit op 4,5 procent van het BNP. Dit zuinige beleid draagt bij aan een stabiele roebel. Samen met de aankondiging van Jeltsin dat hij de twee radicale markthervormers Anatoli Tsjoebais en Boris Nemtsov niet zal ontslaan vóór het jaar 2000, dreef de goedkeuring van het budget de beursindex gisteren met 6,5 procent omhoog, een teken van hernieuwd vertrouwen in Ruslands economische koers.