Blair 'op één lijn met VS' tegen Irak

WASHINGTON/KOEWEIT, 6 FEBR. President Clinton en de Britse premier Tony Blair maakten gisteren demonstratief één front tegen Irak. Blair zei dat “Saddam Hussein alleen gevoelig is voor dreiging met of gebruik van geweld”. Intussen zijn de Amerikaanse strijdkrachten in de Golf versterkt.

Tijdens zijn eerste bezoek aan Washington sinds zijn verkiezing in mei betuigde Blair onvoorwaardelijke steun voor Clintons aanpak van de jongste Iraakse crisis. De Britse premier zei in interviews met Amerikaanse televisiestations dat een diplomatieke oplossing voor de jongste crisis rond Irak prioriteit heeft, maar dat dreiging met militair geweld de enige taal is waarvoor Saddam Hussein gevoelig is. Blair: “We moeten, in het licht van onze ervaringen met Saddam Hussein, erkennen dat diplomatie alleen werkt als die wordt ondersteund door dreiging met of zelfs gebruik van geweld”.

Tegen CNN zei Blair: “Iedereen zou graag zien dat Saddam Hussein uit zijn ambt werd verwijderd, maar we moeten ons concentreren op onze specifieke doelstelling: hem dwingen zich te houden aan de overeenkomsten zoals vervat in resoluties van de Veiligheidsraad en waaraan hij zich heeft gecommitteerd”. President Clinton sloot zich hier desgevraagd bij aan: Saddam zou geen doelwit zijn van een eventuele aanval. Clinton: “Daartoe hebben de VN ons niet gemachtigd. Dat is niet ons onmiddellijke belang”.

Intussen wordt de Amerikaans-Britse zeemacht in de Golf versterkt. Vanmorgen was een extra contingent van 2.200 Amerikaanse mariniers, aan boord van marineschepen in de Middellandse Zee, op weg naar het Golfgebied. Gisteren voer een derde Amerikaans vliegdekschip, de Independence, met aan boord 75 gevechtsvliegtuigen, de Golf binnen. De Nimitz en George Washington waren er al. De VS beschikken nu over 400 gevechtsvliegtuigen in het Golfgebied. Het vierde vliegdekschip is de Invincible, die een Brits marinecontingent aanvoert. De rol van deze vier schepen kan volgens waarnemers cruciaal blijken indien Saoedi-Arabië de VS geen toestemming geeft om de gevechtsvliegtuigen die hun basis hebben in het koninkrijk in te zetten bij een eventuele militaire operatie tegen Irak.

Groot-Brittannië heeft de VS intussen afgelost bij het werven van steun in het Golfgebied voor een eventuele aanval op Irak. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, bezocht gisteren Saoedi-Arabië en Koeweit. In een interview met de BBC, na afloop van zijn bezoek aan Riad, bevestigde Cook dat Irak heeft voorgesteld VN-inspecteurs eenmalig toe te laten tot 45 'presidentiële plaatsen', op voorwaarde dat de sancties een maand na de inspecties worden opgeheven. Cook: “We hebben nog niets op schrift gezien. Wat we nodig hebben is een tekst, waarin staat dat de inspecteurs zonder voorwaarden vooraf hun onderzoek kunnen voortzetten”.

(AP, AFP, Reuters)