Antirookwet haalt het niet in Bonn

BONN, 6 FEBR. Een wetsvoorstel dat de rechten van rokers aan banden zou moeten leggen heeft gisteren geen meerderheid gekregen in de Duitse Bondsdag. De wet, waarover jaren is gedebatteerd, werd met 336 tegen 256 stemmen verworpen; 34 leden onthielden zich van stemming.

Minister van Volksgezondheid Horst Seehofer ontraadde gisteren tijdens het rumoerige debat de wet met als argument dat die te betuttelend was en zou leiden tot veel administratieve rompslomp. “Als we de rechten van rokers en niet-rokers willen beschermen is het beter het publiek voor te lichten dan allerlei maatregelen op te leggen”, aldus Seehofer.

Volgens de wet zou roken in openbare gebouwen, stations en vliegvelden worden verboden. Bedrijven zouden worden verplicht ruimtes voor rokers in te richten. Op alle andere plaatsen in het bedrijf zou roken worden verboden. Overtreding van het rookverbod zou kunnen leiden tot een boete van maximaal 5.000 mark.

Voorstanders van de antirookwet, die zowel te vinden zijn binnen de regeringscoalitie als binnen de oppositie, waren zeer verontwaardigd over de opstelling van Seedorfer. “Een rookverbod zou niet-rokers bevrijden van hun rol als aanvaller”, aldus Hirsch (FDP). “Als een niet-roker nu een ruimte binnenkomt die vol rook staat moet hij vechten voor zijn rechten.” (Reuters)