Zware stromen teisteren VS

LOS ANGELES, 5 FEBR. Zowel het westen als het oosten van de Verenigde Staten worden geteisterd door zware stormen. In Californië brachten metershoge golven aan de kust zware schade toe aan huizen en wegen. Zware regenval deed verschillende rivieren overstromen, het zuiden van de staat werd getroffen door modderstromen. De storm, een van de zwaarste uit de geschiedenis van Californië, wordt toegeschreven aan het klimatologische EL Niño-effect, waarbij weerpatronen op de Stille Oceaan verschuiven.

De storm aan de Atlantische kust wordt door de Amerikaanse meteorologische diensten getypeerd als een “klassieke noordooster”. De storm heeft niettemin voor forse overlast gezorgd in enkele staten. De zuidoostelijke staten van de VS werden getroffen door tornado's. In de staten Tenesse en Kentucky bracht de storm veel sneeuw. Honderden mensen kwamen zonder elektriciteit te zitten.

In Peru heeft president Fujimori een bezoek gebracht aan het gebied dat afgelopen week door zware stormen werd getroffen. Daarbij hebben 97 mensen het leven verloren, vooral door enorme modderstromen. (Reuter, AFP).