Zestig arbeidslaatsen weg bij Gemplus

Bij magneetkaartproducent Gemplus in Capelle aan den IJssel verdwijnen zestig van de 72 arbeidsplaatsen. De productie wordt overgebracht naar buitenlandse vestigingen van het wereldwijd opererende Franse concern. In Capelle blijven een service- en verkoopafdeling gevestigd.

Het maken van conventionele plastic magneetkaarten (bank- en giropassen, lidmaatschapskaarten en dergelijke) is niet rendabel te maken in de betrekkelijk kleine Nederlandse vestiging, zo blijkt uit een rapport van KPMG. De conventionele plastic kaart verliest terrein aan de zogenoemde smart card. Daarin is een chip aangebracht, die de gebruiksmogelijkheden fors vergroot.

Gemplus is naar eigen zeggen mondiaal marktleider in smart-cardtechnologie. Het bedrijf heeft ongeveer 2500 werknemers. In 1995 werd Gemplus in Nederland actief, toen het fuseerde met branchegenoot Datacard.