Winkels

FISH AND CHIPS

De azijnlucht komt je tegemoet als je Al's Plaice binnenstapt. In de eerste Fish & Chips Shop van Nederland, in Amsterdam, eten zowel de vele Britse als Nederlandse klanten hun vis en patat met Sarson's malt vinegar, een donkere, wat zachte azijn. Volgens Carine Cappuccio, die samen met haar Britse echtgenoot Al Cappuccio de winkel twee maanden geleden opende, is er een grote behoefte aan verse 'fast food'. De verse vis - b.v. kabeljauw (cod), scholfilet (plaice) of schelvis (haddock) - en patat worden gefrituurd en kunnen naar believen met azijn, mayonaise, ketchup of HP brown sauce (beetje zurige bruine saus) gegeten worden. Voor een complete maaltijd eet je er mushy peas (gifgroene geprakte erwten) of Heinz beans bij. De patat en vis wordt geserveerd in echt krantenpapier, onbedrukt natuurlijk.

*Al's Plaice, Great British Fish & Chips, Nieuwendijk 10, Amsterdam. Dag. vanaf 12u. Tel/fax 020-4274192

HOT COUTURE

In de Pieterswijk in Leiden is in een smal pand de tweedehandskleding- en curiosawinkel Hot Couture gevestigd. Behalve jasjes, hoeden, een paar strapless avondjurken en petticoats zijn in Hot Couture oude spiegels, curiosa als houten vogelkooitjes en art deco-achtige lampen te koop. Bijzonder is het damasten linnengoed, dat zo'n 60 à 70 jaar oud en ongebruikt is, uit Zwitserland. Volgens de eigenaar is Nederlands oud damast niet te betalen en daarom importeert hij damast uit Zwitserland. Zo kost een damasten dekbed ƒ 37,50, een theedoek (met daarin geweven een mannetje met muts en sabel en de tekst 'Behühte dich Gott') ƒ 14,50 en betaalt men voor een groot tafellaken ongeveer ƒ 300.

*Hot Couture, Langebrug hoek Pieterskerkchoorsteeg, Leiden. Wo t/m za 12-18u, do tot 21u. Tel 071-5142793

KLOKKENWINKEL

Behalve kleine klokken, zoals een comptoiseklok of Franse haantjesklok uit 1830 (ƒ 1400) en een schoolklokje van rond de eeuwwisseling (ƒ 750), is in de Antieke Klokkenwinkel in Amsterdam een gerestaureerde kerktorenklok uit 1865 te vinden. Prijs: ƒ 12.000. Voor de klok, die andere bellen heeft gekregen omdat de originele torenbellen te groot waren, hebben zich al geïnteresseerden gemeld, waaronder een hotel in Zweden en een zakenman uit Bahrein. Verder zijn er onder meer (gerestaureerde) Friese staart- en stoelklokken, een Groninger burgemeestersklok, schoolklokken, pendules en elektrische pendules uit het begin van deze eeuw te koop.

*Nico Veenendaal de la Haye, Antieke Klokken, Vijzelgracht 35, Amsterdam. Ma, wo t/m za 11-18u. Tel 020-4212117

DELICATESSEN

Edmée Elbers en Joke Holster kregen er een beetje genoeg van om na elke vakantie in Frankrijk exclusieve delicatessen mee naar huis te slepen. Daarom besloten zij delicatessen te importeren en richtten het eerste culinaire postorderbedrijf in Nederland op, Et Voilà geheten. Et Voilà levert o.a. confit de canard (twee geconfijte eendenbouten voor ƒ 34,95), diverse soorten foie gras (100 gram ± ƒ 50), essences d'Alain (olijfolies met kruiden als basilicum, oregano, tijm, rozemarijn - 200 ml ƒ 22,50) en verschillende olijfolies in een 'ontdekkingsdoos' van vijf karafjes (ƒ 79,95).

*Et Voilà, Binnenhof 24, Naarden. Bestellingen per telefoon/fax 035-6953758

BLOEMENBOOT

Niet alleen op de drijvende bloemenmarkt aan het Singel liggen boten, ook aan de Ruysdaelkade in Amsterdam ligt een Bloemenboot. De winkel ging vorig jaar zomer open, maar al voor de oorlog lag nabij deze plek het Aalsmeer bloemenschip dat in de zomer bloemen verkocht en 's winters vracht vervoerde. Gelegen tussen de Pijp en het rijkere Zuid richt de Bloemenboot zich op twee soorten publiek, met zowel wat eenvoudiger bloemen als tulpen en chrysanten als meer bijzondere bloemen zoals de Calla of Aaronskelk (ƒ 4,50 per stuk), witte en oranje Ornithogalum en de Zuidafrikaanse Prothea (ook wel suikerbossie genoemd) (ƒ 1,75 per stuk).

*De Bloemenboot, Ruysdaelkade t/o nr. 175, hoek Ceintuurbaan, Amsterdam. Di t/m vr 9-18u, za 9-17u. Tel. 020-4708581

'T VLAAMSE BROODHUYS

De Nederlandse kok Dimitri Roels bakt zuurdesembrood naar eigen recept. Hij liet zich hiervoor inspireren door het brood van Max Poilâne dat hij leerde kennen in toprestaurants in Brussel en Parijs. Het zuurdesembrood van Roels (ƒ 12,75), maar ook zijn zuurdesembrood met olijven, zongedroogde tomaten, basilicum en knoflook, notenbrood met pijnboompitten, rozijnen en gember en donker zuurdesembrood met vijgen, hazelnoten en krentjes, is te bestellen bij 't Vlaamse Broodhuys. 't Vlaamse Broodhuys levert aan de horeca en, omdat eigenaar Roels nog geen geschikt winkelpand heeft kunnen vinden, per post aan particulieren. Het brood wordt na bestelling de volgende dag thuis bezorgd, is dan nog drie à vier dagen vers en kan in de diepvries bewaard worden.

*'t Vlaamse Broodhuys, Marconistraat 7a, Schiedam. Tel 010-2731646, fax 010-2731517. E-mail broodhuys@igr.nl