Willem-Alexander benoemd tot lid IOC

NAGANO, 5 FEBR. Kroonprins Willem-Alexander is vandaag benoemd tot lid van het Internationaal Olympisch Comité, het hoogste bestuursorgaan in de sportwereld. Tijdens het congres van het IOC in Nagano werd de kroonprins door voorzitter Juan Antonio Samaranch voorgedragen aan de andere leden. De IOC-voorzitter had Willem-Alexander gevraagd zich kandidaat te stellen.

De kroonprins, die het jongste IOC-lid wordt, vertrekt vandaag met staatssecretaris E. Terpstra (Sport) naar Nagano, waar zaterdag de Winterspelen beginnen. Volgens premier Kok blijft de ministeriële verantwoordelijkheid voor het doen en laten van de kroonprins als IOC-lid onverminderd van kracht. Staatssecretaris Terpstra lichtte het kabinetsstandpunt vanmorgen nader toe. “Samen met de premier en de minister van Buitenlandse Zaken hebben we daar met de kroonprins over gesproken. Gevieren hebben we afgesproken dat hij zich als IOC-lid van de besluitvorming zal onthouden als er politiek gevoelige zaken aan de orde zijn zoals een sportboycot tegen een bepaald land.”

Willem-Alexander is het derde Nederlandse IOC-lid. Ook Anton Geesink en H. Verbruggen behoren tot het gezelschap, dat 118 leden telt. Geesink werd vanmorgen niet gekozen in het Uitvoerend Comité van het IOC. Hij was met drie andere IOC-leden kandidaat.

Chef de mission Ard Schenk, een van de zes Nederlanders die zich kandidaat hadden gesteld voor het IOC-lidmaatschap, toonde zich verbaasd over de benoeming van de kroonprins. “Hier spreekt geen visie uit. Kennelijk worden royalty's belangrijker gevonden dan mensen uit de sport. Zo word je afgeserveerd.”