VS kunnen rekenen op Gambia

BANJUL, 5 FEBR. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bill Richardson, stelde gisteren tot zijn voldoening vast dat “de Verenigde Staten en Gambia op één lijn zitten” inzake Irak. Richardson arriveerde gisteren in de Gambiaanse hoofdstad Banjul om te peilen wat het kleinste land op het Afrikaanse continent vindt van een eventuele militaire actie tegen Saddam Hussein.

Het West-Afrikaanse ministaatje mag dan niet veel gewicht in de schaal leggen, het heeft wel een zetel in de Veiligheidsraad. Terwijl minister van Buitenlandse Zaken Albright bij de Europese en Arabische bondgenoten steun zocht voor eventuele luchtaanvallen op Irak, peilde Richardson de stemming bij de overige lidstaten van de Raad. De diplomaat deed eerder Zweden, Slovenië, Portugal, Kenia, Gabon en Brazilië aan. Zijn laatste bestemming is Costa Rica.

Richardsons vliegtuig landde gisteren in Gambia op een fraaie baan, aangelegd door de ruimtevaartorganisatie NASA, die hem gebruikt als noodvoorziening voor het ruimteveer. De VS kunnen gerust zijn: president Yahya Jammeh, een 32-jarige kolonel buiten dienst, die in 1994 de macht greep, is van mening dat tegenover Irak alle opties, ook de militaire, open zijn. De plaatselijke pers maakte het Richardson minder makkelijk: Wat zouden de Amerikanen ervan vinden als andere VN-leden het Witte Huis zouden willen inspecteren op wapens? (AP)