Voorkeur; Theater

DE KUS VAN DE SPINVROUW Bij Het Zuidelijk Toneel regisseert Dora van der Groen Johan van Assche en Steven van Watermeulen: twee prachtige acteurs in een stuk van Manuel Puig. Valentín en Molina, de een marxist, de ander mietje, lijken niet bij elkaar te passen, maar in de gevangeniscel die zij moeten delen overwint de tederheid. 6 febr Hoogeveen De Tamboer, 7 febr Emmen De Muzeval, 10 febr Maastricht Theater a/h Vrijthof, 11 febr Kampen Stadsgehoorzaal, 12 febr Zutphen Hanzehof.

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK Will van Kralingen speelt de rol van haar leven in een drama over lafheid en moed, kleinheid en grootse overgave. Haar toneelpartner is Edwin de Vries; voor regie en bewerking van Ingmar Bergmans tekst zorgde Lodewijk de Boer. 6 febr Zoetermeer Stadstheater, 9 febr Eindhoven Schouwburg, 10 febr Tilburg Schouwburg, 11 febr Amersfoort CC De Flint.

OBSESSION Intelligente musical op klein formaat over episoden uit het leven van mode-magnaat Calvin Klein, door Jurrian van Dongen, gezongen en gespeeld door studenten en ex-studenten van de Kleinkunstacademie. 6 t/m 12 febr Amsterdam Klein Carré.

ONTKOPPELDE HITTE Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs in een geoliede komedie van Paul Haenen, met verrassende verwikkelingen en hoog oplaaiende hartstochten. 6 febr Enschede Twentse Schouwburg, 7 febr Rotterdam Zuidplein, 10 febr Alkmaar De Vest, 11, 12 febr Groningen Stadsschouwburg.

EN VERDER De wereldverbeteraar Peter De Graef is in dit stuk van Thomas Bernhard een afzichtelijke man die zich met buitenproportioneel verbaal geweld verzet tegen zijn fysieke onttakeling en tegen de vrouw die hij nodig heeft. 7 febr Zoetermeer Stadstheater, 11 febr Gouda De Goudse Schouwburg, 12 febr Deventer Schouwburg De Leeuwenburg; Sop Rake persiflages en spitse observaties in het debuut van de cabaretière Sanne Wallis de Vries. 6 febr Deventer Theater Bouwkunde, 7 febr Eindhoven Globezaal, 10 febr Waalwijk De Leest, 12 febr Tilburg Schouwburg; Mannen van de wereld Verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages, door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 6 febr Spijkenisse De Stoep, 7 febr Den Bosch Theater aan de Parade, 12 febr Dordrecht Kunstmin; Waar waren we gebleven Luchthartige rentree van Paul van Vliet met een nieuw typetje als hilarische voltreffer. 6, 7 febr Bussum 't Spant, 11, 12 febr Leeuwarden De Harmonie; Tegen! Vincent Bijlo als 'integreerblinde' in een persoonlijke cabaret-solo vol wrevelige grappen. 6 febr Hoofddorp De Meerse, 11 febr Gorinchem De Nieuwe Doelen; Erik Brey Enthousiast muzikaal entertainment in de eerste solo van de Purper-oprichter. 6 febr Lelystad Agora, 10 febr Den Bosch Theater aan de Parade, 12 febr Drunen De Voorste Venne; Best of five Vocaal kunst- en vliegwerk in verrassende ensceneringen door de theaterzanggroep Montezuma's Revenge. 6, 7 febr Den Haag Diligentia, 11 febr Weert Munttheater.