Voorkeur; Muziek

THOMAS HAMPSON De Amerikaanse bariton Thomas Hampson zet zijn Carte Blanche-serie in het Amsterdamse Concertgebouw op 8 febr 20u15 voort met een concert, waarbij hij en de sopraan Dawn Upshaw worden begeleid door het Nieuw Sinfonietta Amsterdam olv Reinbert de Leeuw. Op het programma Londonsong, een nieuw werk van Ron Ford, en georkestreerde liederen van Mahler, Duparc, Ives, Copland en Wolf. Met het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Valery Gergjev treedt Hampson 11 febr op tijdens een concert, waarbij de Kindertotenlieder van Mahler en de Trois ballades de Villon van Debussy klinken, omlijst door de ouverture Der Freischütz van Weber en Vorspiel en Liebestod uit Tristan und Isolde van Wagner. Dit concert wordt 14 febr 20u15 herhaald in de Rotterdamse Doelen.

TILSON THOMAS/HENDRICKS De Amerikaanse sopraan Barbara Hendricks is 12 febr 20u15 de soliste in een geheel Amerikaanse concert van het orkest New World Symphony olv Michael Tilson Thomas. Op het programma staan Three Places in New England van Ives, Knoxville: Summer of 1915, Le livre de Beaudelaire van Debussy in een arrangement van John Adams, wiens Harmonielehre ook wordt gespeeld. Om 18u30 is er in de Spiegelzaal een lezing over Charles Ives door Ber Commandeur.

JOS VAN IMMERSEEL De Belgische dirigent Jos van Immerseel leidt 8 febr 15u30 in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht een concert van leerlingen van de conservatoria van Antwerpen, Maastricht en Tilburg. Op het programma staan de Tantasia on a theme by Thomas Tallis van Ralph Vaughan Williams, de 'Onvoltooide' symfonie van Schubert en de Symfonie nr 39 van Mozart.

MEESTERS VAN DE LANGHALSLUIT Ze komen alle drie uit Turkije: Necdet Yasar, Erol Parlak en Erdal Erzincanli. De eerste bespeelt de tambur, de langhalsluit van de klassieke Turkse muziek, de andere twee de meer volkse baglama ofwel saz. 5 febr RASA Utrecht, 7 febr Doelen Rotterdam, 8 febr De Lampegiet Veenendaal.

AN AMERICAN IN ROTTERDAM Misschien is deze titel wel veranderd maar wie er aan dit programma meewerken staat wel vast: het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zangeres Rita Reys, het trio van Lex Jasper en zanger/presentator Edwin Rutte. Op het programma staan o.a. 'A Jazz Symphony' van George Antheil, 'Night Creature' van Duke Ellington plus muziek van Cole Porter en Henry Mancini. Er staat ook improvisatie op het programma dus gebeuren er vast ook nog wel wat onverwachte dingen. 7 febr (20u15) en 8 febr (14u15) Doelen Rotterdam.

DAVID BYRNE/JIM WHITE Gevestigd en aanstormend talent, links van het midden onder de Amerikaanse singer/songwriters. 5 febr Tivoli, Utrecht, 6 febr Oosterpoort, Groningen.

RON SEXSMITH De Jackson Browne van Canada, maar dan zo'n twintig jaar jonger, zingt over mooie grafstenen en ander herenleed. 7 febr Paradiso, Amsterdam, 8 febr Burgerweeshuis, Deventer, 9 febr Tivoli, Utrecht, 10 febr Nighttown, Rotterdam, 11 febr Paard, Den Haag.

HIGH LLAMAS Van Dyke Parks ontmoet Mouse On Mars in een kippenhok in Baambrugge. Zie artikel van 19 jan in deze krant. 11 febr Melkweg, Amsterdam.