Voorkeur; Musea

UTAGAWA KUNIYOSHI De Japanse houtsnijder Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) maakte tussen de acht- tot tienduizend ontwerpen voor illustratieve en autonome houtsneden. Geen poëtische landschappen, zoals die van zijn tijdgenoten Hiroshige en Hokusai, maar onverschrokken krijgslieden en guerrillastrijders. Hij laat ze met zwaarden, spiesen en pijlen en bogen gevechten aangaan met mafiosi en vooral met dieren: van slangen tot spinnen, van draken tot fantasievogels. Ook bezocht Kuniyoshi de toneelvoorstellingen van het Kabuki-theater, tekende mooie vrouwen en maakte 'puzzel-tekeningen', samengesteld uit menselijke lichamen. Helden en Goden, de Japanse prenten van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) t/m 5 april in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Van Gogh Museum, Amsterdam. Dag 10-17u.

REMBRANDT EN ZIJN SCHOOL Tekeningen beschouwde connaisseur Frits Lugt als de meest directe en persoonlijke uitdrukking van artistiek vermogen. Daarvan getuigt ook de samenstelling van de collectie tekeningen die hij vanaf 1918 tot aan zijn dood in 1970 bijeen heeft gebracht. De expositie Rembrandt en zijn school die nu in het Haarlemse Teylers Museum is ingericht, toont daaruit een keuze met werk van 17de-eeuwse Hollandse meesters. De 20 tekeningen van Rembrandt zijn aangevuld met 80 werken van kunstenaars uit diens omgeving. Vooral bij de Rembrandts zijn mooie voorbeelden van tekeningen waaruit iets van de werkwijze en het 'handschrift' van de kunstenaar duidelijk wordt. Rembrandt en zijn school; tekeningen uit de Collectie Frits Lugt t/m 15 febr in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di t/m za 10-17u, zo 12-17u.

NEDLLOYD Wie altijd heeft gedroomd van een reis op een cruiseschip, met luxe salons, diners-dansant en sjieke passagiers, moet zeker naar Maritiem Museum Prins Hendrik, Rotterdam. Op de expositie Reders aan het Roer - uit de archieven van Nedlloyd 1870-1970' tonen vele foto's en enkele filmpjes - van kantoren, passagiers, scheepinterieurs en havens - het roemruchte verleden van de Nederlandse rederijen die in de jaren '70 fuseerden tot Nedlloyd. T/m 8 mrt, Maritiem Museum Prins Hendrik, Leuvehaven 1, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

RANDOM RAPHAËL Begin 16de eeuw, toen beroemde meesters als Raphaël en Michelangelo het artistieke klimaat in Italië beheersten, liet de Bolognese graveur Marcantonio Raimondi (1482-1534) zich in hun slipstream meevoeren: voor zijn prenten maakte hij gebruik van inventies - ontwerptekeningen, motieven, soms ook hele werken - van deze en andere kunstenaars. De expositie Rondom Raphaël in Museum Boijmans Van Beuningen toont, uit de eigen collectie, werken van Raimondi en andere graveurs van zijn tijd en prenten en tekeningen van de hand van kunstenaars waarop zij zich baseerden. De presentatie geeft een mooi en zelden op deze schaal getoond beeld van het rijke prentenkabinet met 16de-eeuwse Italiaanse grafiek en tekenkunst. Rondom Raphaël; grafiek en tekeningen 1480-1550 uit eigen bezit t/m 15 mrt in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u.

AZZEDINE ALAÏA Ontwerper Azzedine Alaïa heeft met zijn kleding op grootse wijze bezit genomen van het Groninger Museum en in zijn spoor volgt een optocht van aanbeden vrouwen. Hoog ter been en slanker dan de Schepper het voor mogelijk had gehouden. Alaïa modelleert zijn ontwerpen rechtstreeks op het lichaam van zijn supervrouwen, altijd strak op het lijf als bezweringen van het lichamelijk verval. De vroegste stukken dateren uit 1979 en het meest recente een uit 1997, waar 100 meter organza voor werd gebruikt. Alaïa t/m 8 maart in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di t/m zo 10-17u.

EN VERDER Vorstelijk verzameld. De kunstcollectie van Frederik Hendrik en Amalia tot 29 maart in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag dag 10-17u; Langs velden en wegen, de verbeelding van het landschap in de 18de en 19de eeuw tot 3 maart in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam, dag van 10-17u; Chapeau, Chapeaux!, hoeden van 1650-1960 t/m 29 mrt in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u; Moneta Exotica. Oorspronkelijk geld uit de hele wereld t/m 29 aug in het Rijksmuseum Het Koninklijk Penningenkabinet Rapenburg 28, Leiden, di t/m vr 10-17u, za, zo 12-17u; Chinees Porselein uit het Rijksmuseum t/m 23 juni in de Zuidvleugel Rijksmuseum, Hobbemastraat 19, Amsterdam; Meesters van de Moderne Kunst, Collectie Sara Lee Corporation verlengd t/m 15 febr in het Singer Museum, Oude Drift 1, Laren, di t/m za 11-17u, zo 12-17u; Giuseppe Penone: beelden en tekeningen t/m 8 febr in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di t/m zo 11-17u.