Voorkeur; Galerie

DAVID ARMSTRONGIn Galerie Barbara Farber-Rob Jurka zijn t/m 25 febr portretten en landschappen van de Amerikaanse fotograaf David Armstrong te zien. Armstrong heeft veel samengewerkt en geëxposeerd met Nan Goldin en fotografeert net als Goldin zijn naaste vrienden, minnaars en kennissen. Zijn landschapsfoto's en stadsgezichten vallen op door de onscherpe contouren. Armstrong heeft zijn camera op geen enkel punt in de foto scherpgesteld, wat hele wazige, maar dromerige beelden oplevert. Wo t/m za 13-18u. Singel 28, Amsterdam.

IMAGES OF DESIRE Ruim honderddertig zwart-wittekeningen op A4-formaat van evenzoveel verschillende kunstenaars zijn in de kleine kubusvormige ruimte van Galerie Y-Burg bij elkaar gehangen. De ruimte is gehuld in een warme gloed van rood licht - vandaar de titel 'Red light district-Images of desire' - en de werken worden geaccentueerd door zwart licht. Op een plek waar tot voor kort de hoeren en de hoerenlopers over de kades zwierven, hebben de deelnemende kunstenaars zich laten inspireren om wat zijn het meest begeren op papier te zetten. T/m 15 febr in Vrieshuis Amerika, Oostelijke Handelskade 25, Amsterdam.

TRANSMISSION In de tentoonstellingsruimte van De Zaaijer exposeren t/m 17 febr veertien Amerikaanse kunstenaressen van de New Yorkse galerie SOHO20. Deze galerie was één van de eerste galeries in New York die zich richtte op het werk van vrouwelijke kunstenaars. De groepstentoonstelling 'Transmission' bestaat uit meer dan vijftig schilderijen, objecten en installaties van onder meer Marilyn Clements, Lucy Hodgson en Jessica Lenard. Keizersgracht 22, Amsterdam. Dag 10u30-18u30.

CUBAANSE OGEN Zeventig foto's van vijf Cubaanse fotografen geven op de tentoonstelling 'Cubaanse ogen' een beeld van het communistische eiland vanaf de jaren zestig tot nu. Alberto Diaz Gutierrez (Korda) en Osvaldo Salas Merina fotografeerden de Cubaanse Revolutie in de jaren zestig. Te zien is ook Korda's wereldberoemde foto van Che Guevara. Rolando Pujol Rodriguez fotografeerde het dagelijks leven in de jaren zeventig en tachtig, terwijl de jonge fotografen Raúl Canibano Ercilla en Cristóbal Herrera Ulashkevich het leven in het hedendaagse Cuba vastlegden. T/m 25 febr bij Suzanne Biederberg Gallery, Oude Zijds Voorburgwal 223, Amsterdam. Wo t/m za 14-18u. Daarna is de tentoonstelling t/m 20 maart te zien bij het Centrum Internationale Samenwerking, Sloterkade 20, Amsterdam. Ma t/m vr 13-18u.

FLATLAND Op de expositie 'Moonlighting' in Flatland Galerie worden t/m 14 mrt litho's van Stanislaw Lewkowicz getoond, die geïnspireerd zijn op afbeeldingen uit de Indiase mythologie. Daarnaast exposeert hij vier kleedjes van kunstbont met daarop de zoete afbeeldingen van damesromannetjes gelithografeerd. In de bovenruimtes van de galerie zijn in dezelfde periode litho's en foto's te zien van o.a. Erwin Olaf, Marlene Dumas, Korrie Besems, Hugo Kaagman en Lydia Schouten, samen met de video 'Kobarweng or Where is your helicopter?' van de Belg Johan Grimonprez. Wo t/m za 12-17u Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.

EN VERDER Julia Ventura exposeert t/m 7 mrt bij de Gate Foundation, Keizersgracht 613, Amsterdam; Collages van Dineke Oosting t/m 1 mrt bij Galerie Sign, Winschoterkade 10, Groningen; Installaties van Theo van Keulen zijn t/m 22 mrt te zien in de Bergkerk in Deventer.