Veldkamp: liever sporter als IOC-lid

NAGANO, 5 FEBR. Bart Veldkamp, de Haagse schaatser die op de Olympische Spelen voor België uitkomt, reageerde vandaag met gemengde gevoelens op de benoeming van kroonprins Willem-Alexander tot lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Veldkamp had liever een sporter op de stoel van de kroonprins gezien, zei hij op een persconferentie in Nagano, maar hij gaf toe dat er slechtere keuzes denkbaar waren.

“Ze nemen niet zoveel sporters in het bestuur van het IOC op. Die zijn namelijk veel directer. Hij zal het wel goed doen, maar als kroonprins zal hij zich ook aan een zekere etiquette moeten houden en dat kan soms remmend werken. Hij past goed in het IOC, want daar zitten vooral mensen die niet veel kunnen zeggen. Sporters zeggen meteen waar het op staat. Omdat hij kroonprins is, kan hij zich dat niet permitteren.”

Veldkamp ziet ook voordelen in het IOC-lidmaatschap van Willem-Alexander, een man die hij als schaatser een aantal keren heeft ontmoet. “Zijn kennis van de sport is wel groot genoeg”, zei Veldkamp op grond van die ontmoetingen. “Het is ook een voordeel dat hij goed met hooghwaardigheidsbekleders kan omgaan. In dat opzicht heeft hij een voorsprong op sporters.”

Annamarie Thomas, de vriendin van Bart Veldkamp, was aanzienlijk enthousiaster over de verkiezing van Willem-Alexander. “Hartstikke gaaf”, zei ze in een reactie op diens verkiezing. “Hij is leuk en jong. Iedereen was zo met die IOC-kandidatuur bezig en dan wordt hij onverwacht gekozen.” Thomas prees de manier waarop Willem-Alexander met sporters omgaat en roemde zijn houding tijdens de Olympische Spelen in Atlanta, waar hij zo enthousiast in de vreugde van de sporters deelde alsof hij zelf tot de medaillewinnaars behoorde.

Veldkamp en Thomas werden vandaag in Nagano met elkaar herenigd. Thomas, die de komende twee weken de 1.000, 1.500 en 3.000 meter schaatst, arriveerde vandaag met de vrouwenkernploeg in Nagano vanuit het trainingskamp in Koumi. Veldkamp verblijft al sinds het weekeinde in het olympisch dorp, waar hij als eenmansploeg een overvloed aan ruimte tot zijn beschikking heeft. “Ik hoef deze keer tenminste geen badruimte te delen.”

De ontvangst in Nagano was voor Veldkamp minder persoonlijk dan het welkom dat de autoriteiten en de bevolking hem drie weken geleden bij aankomst in het trainingskamp in Okaya hadden bereid. Daar werd hij officieel ontvangen door de burgemeester en de directeur van de ijsbaan, voor de gewone man was hij een held. Een bericht in de plaatselijke krant over een trainingswedstrijd van de schaatsbelg trok tot zijn stomme verbazing vierhonderd toeschouwers.

“Het is een blij weerzien met Japan”, zei Veldkamp, die het land een jaar geleden na een dubbele triomf achter zich liet. Hij had toen in Nagano de vijf en de tien kilometer bij de WK allround gewonnen. Dat is nu opnieuw zijn doel. “Het wordt hier alles of niets.”