Tsjechische Bartova springt met polsstok over recordhoogte

ROTTERDAM, 5 FEBR. Daniela Bartova heeft gisteravond het wereldrecord polsstokhoogspringen verbeterd. Bij een internationaal indoorgala in Erfurt kwam de Tsjechische atlete tot een hoogte van 4 meter en 41 centimeter. Dat was een centimeter hoger dan het oude record, dat in handen was van de Australische Emma George en de Amerikaanse Stacy Dragila.

Het polsstokhoogspringen voor vrouwen is een relatief jong onderdeel binnen de atletiek. Drie jaar geleden stond het onderdeel voor het eerst op de internationale kalender. De Chinese Sun Cayun vestigde op 12 februari 1995 in Karlsruhe het eerste wereldrecord, 4 meter en 13 centimeter. Sindsdien werd de mondiale toptijd acht keer verbeterd, waaronder twee keer door Bartova. Het Nederlandse record staat sinds begin vorige maand met 4,11 op naam van de Monique de Wilt.

Voor beste seizoenprestaties in het Duitse Erfurt zorgden gisteren de Cubaanse verspringer Ivan Pedroso (8,29 meter), de Duitse kogelstoter Oliver-Sven Buder (21,16 meter) en de Griekse Chrisoula Iakovou op de 3.000 meter (8.55,20).

Robin Korving eindigde gisteren als vierde op de 110 meter horden. Bij wedstrijden in het Finse Tampere realiseerde de Nederlandse atleet een tijd van 13,69 seconden. De overwinning ging naar de Engelsman Tony Jarrett in 13,48.

Korving plaatste zich zondag in Stuttgart met een evenaring van van het nationale record (7.75) voor de Europese indoorkampioenschappen die eind deze maand in het Spaanse Valencia worden gehouden. In Tampere had hij gisteren een redelijke start, doorgaans het zwakke punt van de sprinter uit Heerhugowaard. Vlekkeloos verliep zijn race echter niet. Korving raakte uit balans, liep een horde omver, maar herstelde zich in het tweede gedeelte van de race. Ter vergelijking: zijn record in de openlucht op de 110 meter horden staat op 13,34 seconden.

Op de 100 meter, een incourant nummer in de indooratletiek, kwam Christine Arron driehonderdste seconde te kort om het wereldrecord van de Oost-Duitse Martina Koch te evenaren. De Française zette in Tampere 11,18 op de klokken. Koch realiseerde in 1980 een tijd van 11,15.