Trucks te vaak onderuit

AMSTERDAM, 5 FEBR. Het toenemend aantal kantelende vrachtwagens is een bron van zorg voor minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat). Door omgevallen vrachtauto's ontstaan geregeld levensgevaarlijke situaties, zo verklaarde zij gisteren in Amsterdam bij de opening van de Bedrijfsauto-RAI.

Gemiddeld twee keer per maand kantelt op een rijksweg een vrachtwagen en twee keer per week gaat er een onderuit op een provinciale of gemeentelijke weg. Dat komt meestal doordat de chauffeurs te hard door de bocht gaan of plotseling moeten uitwijken.

De oorzaak van het omvallen ligt volgens Jorritsma voor een deel bij het ontwerp van de weg. Daarom gaat haar ministerie na hoe wegen zijn aan te passen. Het krijgt daarbij advies van vervoerders.

Om de vrachtwagens minder kantelgevoelig te maken moet het zwaartepunt omlaag, meent de minister. Zij laat onderzoeken of binnen de Europese Unie (EU) afspraken zijn te maken over normen waar vrachtauto's op dat punt aan moeten voldoen. Het probleem speelt volgens het ministerie ook in Japan en de Verenigde Staten.

Omdat ook het rijgedrag van invloed is op het omkiepen van vrachtwagens, moet volgens Jorritsma de opleiding van chauffeurs meer aandacht besteden aan het voorkomen van dit soort ongevallen. Ook ervaren chauffeurs zouden wellicht een uurtje op de kantelsimulator moeten.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) deelt de zorg van minister Jorritsma. Daarom besteedt de transportbranche bij de opleiding van chauffeurs sinds enige tijd extra aandacht aan het voorkomen van dit soort ongelukken. (ANP)