Partijen bleven ruziën; Westendorp legt Bosnië een vlag op

SARAJEVO, 5 FEBR. Carlos Westendorp, de internationale Bosnië-gezant, heeft gisteren een nieuwe vlag voor Bosnië gekozen. Hij deed dat eenzijdig, omdat de drie etnische groepen na twee jaar ruziën over de nieuwe vlag geen overeenstemming hadden bereikt.

Gisteren werd het overkoepelende Bosnische parlement het opnieuw niet eens over het ontwerp van een nieuwe vlag. Daarop hakte Westendorp de knoop door, net zoals hij onlangs al eenzijdig het ontwerp voor nieuwe Bosnische bankbiljetten en een nieuw paspoort had bepaald en de Bosnische partijen een wet op het staatsburgerschap had opgelegd. Westendorp kreeg in december de bevoegdheid de Bosnische partijen besluiten op te leggen als ze het niet eens kunnen worden.

De nieuwe vlag vertoont geen nationale, religieuze of etnische symbolen die kunnen worden geassocieerd met een van de drie etnische groepen van Bosnië, de orthodoxe Serviërs, de katholieke Kroaten en de moslims. De vlag toont een gouden driehoek op een blauwe achtergrond, met een lijn van witte sterren. Sommige internationale media vonden de vlag eruit zien als een merk op een cornflakesdoos, maar Westendorps woordvoerder verdedigde gisteren de vlag met verve. De driehoek symboliseert de drie volkeren van Bosnië, de gouden kleur symboliseert de zon en daarmee de hoop en de blauwe kleur en de sterren symboliseren het Europa waarvan Bosnië-Herzegovina deel uitmaakt, zo zei hij. De vlag wordt al dit weekeinde gebruikt door de Bosnische delegatie op de Olympische Winterspelen in het Japanse Nagano.

Sinds Bosnië in 1992 de onafhankelijkheid uitriep heeft de officiële, door moslims gedomineerde regering een witte vlag met blauwe lelies gebruikt. Die vlag wordt te zeer met de moslims geassocieerd om voor de Serviërs en Kroaten aanvaardbaar te zijn. De Bosnische Kroaten hebben de Kroatische vlag gebruikt, het rood-wit-blauw met het schaakbord, de Bosnische Serviërs voerden de Servische vlag met de dubbele adelaar en de vier S'en.

De Bosnische co-premier Haris lajdEÉc, die de moslimregering tijdens de oorlog leidde, vond de nieuwe vlag aanvaardbaar, maar zei dat de moslims “de lelie in hun hart zullen blijven koesteren”. (Reuters)