Parlement Portugal staat abortus toe

MADRID, 5 FEBR. Het Portugese parlement heeft gisteren met een krappe meerderheid ingestemd met het legaliseren van abortus. Een wetsvoorstel daartoe werd aangenomen met steun van parlementsleden van de socialistische regeringspartij en de communistische partij. De nieuwe wet heeft tot felle protesten geleid bij de katholieke kerk in Portugal. De conservatieve sociaal-democratische partij heeft aangekondigd dat zij alsnog een referendum wil organiseren om de abortuswet tegen te houden.

De nieuwe wet - die abortus toestaat gedurende de eerste tien weken van de zwangerschap - behaalde 116 stemmen voor en 107 stemmen tegen. Vorig jaar nog werd hetzelfde wetsvoorstel met één stem verschil verworpen. De nieuwe abortuswet, een initiatief van de Jonge Socialisten, kon ook binnen de regerende socialistische partij op de nodige weerstand rekenen. Zo is bekend dat premier Guterres als praktizerend katholiek tegen het vrijgeven van de abortus is.

De illegaliteit van abortus stond in Portugal de laatste jaren in toenemende mate onder druk. Volgens schattingen zouden in Portugal jaarlijks 16.000 vrouwen zich clandestien laten aborteren. Door de slechte hygiënische omstandigheden waaronder deze plaatsvinden zou abortus zijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste doodsoorzaken bij jonge vrouwen. Na de liberalisering van de wetgeving in het buurland Spanje staken veel Portugese vrouwen de grens over om zich te laten helpen in klinieken in Salamanca en Extremadura. In Portugal was abortus tot dusver uitsluitend toegestaan indien er ernstig gevaar bestond voor de gezondheid van de vrouw of in geval van verkrachting. Overtreding van de wet werd bestraft met maximaal drie jaar gevangenisstraf.

Vooral Portugals katholieke kerk heeft zich tot het uiterste ingespannen om een liberalisering van abortus te blokkeren. Eergisteren liet de episcopale vergadering nog weten dat zij de mogelijkheid van abortus volstrekt verwerpt. Ook een referendum over de kwestie is volgens de kerk uit den boze, aangezien “het recht op leven” onaantastbaar is en derhalve ook geen onderwerp van discussie kan zijn.