MUSEUM

Het IOC heeft in de Zwitserse stad Lausanne een museum, met zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen. De olympische historie wordt daarin uitgebreid getoond. Het museum heeft een bibliotheek, een videotheek, een studiecentrum en een restaurant. Openingstijden: 1 oktober-30 april 9-18 uur; 1 mei-30 september 10-19 uur; alle donderdagen van het jaar tot 20 uur. Het olympisch museum heeft als adres 1 Quai d'Ouchy, Lausanne, (00 41 21) 6 21 65 11; fax (00 41 21) 6 21 65 12.

De manier waarop Squaw Valley in 1955 de Winterspelen van 1960 kreeg toegewezen, zal wel de zonderlingste uit de olympische historie blijven. De IOC-leden lieten zich inpalmen door ene Alaxander Cushing die in dat afgelegen Amerikaanse gebied grote stukken land bezat en een weg zocht om het te ontsluiten. Cushing was een man met een groot oratorisch talent. Hij schilderde Squaw Valley af als een olympisch sprookje en dat was het ook wel in 1955, want het bestond uit zegge en schrijve één toeristenhotel. Niemand nam toen kennelijk nog de moeite eens ter plekke te gaan kijken. Maar alles kwam toch nog goed. Walt Disney zelf ontwierp de openingsceremonie. Schaatsen voor vrouwen werd voor het eerst in het olympisch programma opgenomen en het leverde meteen een zeer grote figuur op: de Russin Lydia Skoblikova, die de 1.500 en 3.000 m won. In 1964 zou ze alle vier de afstanden winnen.