Marc Croquet

Foto: Eigenlijk is hij een gesjeesde filmer. Maar er is niemand op welke filmset in Nederland dan ook, die dát zou zeggen. Want Marc Croquet is een begrip in de film- en televisiewereld. Hij verzorgt de inwendige mens op locatie. “Het is begonnen toen ik op de kunstacademie geld nodig had voor mijn eindexamenfilm”, zegt Croquet vanuit zijn kookbus op de set van de tv-film Celluloid Blues.

“Ze wisten dat ik goed kon koken en vroegen of ik de catering wilde verzorgen voor een AVRO productie. Daarna heeft de telefoon niet meer stilgestaan.” Hoewel hij het jammer vindt dat zijn diploma Regie al zeven jaar in de kast ligt te vergelen, beschouwt hij zijn culinaire carrière niet als verloren tijd. “Ik heb er heel erg veel van opgestoken. Je hoort hier echt alles. Ik ben de papa van de set. Als ik nu zelf met een productie begin, weet ik hoe ik het moet aanpakken.” Niet alleen zijn naam en zijn tongval verraden zijn bourgondische afkomst. Ook zijn recepten ademen het goede leven. Koffie wordt geserveerd met een croissant en een chocoladebroodje. En bij de warme maaltijd horen standaard drie soorten groente, drie soorten vlees en drie soorten aardappelen. “Ik werk nooit met één pannetje. Vandaag eten we Indonesisch.” (Foto Roger Cremers)