M-WAVE

De grootste schaatstempel ter wereld ligt in het oosten van Nagano, aan de rand van de stad, langs de Chikuma-rivier, tussen rijstvelden en lieflijke boomgaarden. Het dak van de eerste indoorbaan in Japan symboliseert een bergketen zoals die te vinden is in de Japanse Alpen in de omgeving.

Het imposante gebouw bestaat uit een reeks M-vormige constructies. De golvende vorm van de dakconstructie, op het hoogste punt 44 meter, is volgens de Japanners een lofzang op de golven van de oceaan. Met ruim een half miljard gulden is de M-Wave de duurste accommodatie van de Winterspelen. De tribunes - één lange zijde is tribunevrij - bieden tijdens de Spelen plaats aan 10.000 toeschouwers. Een jaar geleden werd er het eerste grote internationale toernooi gehouden: het wereldkampioenschap voor allrounders.

In het interieur is net als in het Vikingschip in Hamar, strijdtoneel van de olympische schaatswedstrijden in 1994, veel hout verwerkt. Het is afkomstig van de Japanse lariks. Na de Olympische Spelen behoudt de M-Wave waarschijnlijk alleen in de winter zijn functie van ijsbaan, terwijl in de overige seizoenen andere activiteiten zullen worden ontplooid. Het zal moeilijk worden om de de M-Wave rendabel te exploiteren. Naar verwachting is jaarlijks een slordige acht miljoen gulden nodig om het gebouw te onderhouden.