Lagere dollar laat beleggers op beurs koud

AMSTERDAM, 5 FEBR. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend tegen de verwachting in toch gestegen. Beleggers trokken zich weinig aan van de lagere dollarkoers en het verlies op Wall Street gisteren. De AEX-index noteerde vanochtend 12,15 punten hoger op 964,88.

AMSTERDAM Het Damrak liep in de pas met de ontwikkelingen elders in Europa. Londen en Frankfurt openden beide 1 procent in de plus. Parijs bleef met een gemiddelde koerswinst van 0,7 procent iets achter. De dollar noteerde rond het middaguur 2,0242 gulden tegen 2,0385 gulden als slotkoers gisteren. Handelaren schreven de grote vraag naar aandelen toe aan de rust op de Aziatische beurzen.

De stijging van de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs werd bovendien gedragen door ASM Lithography en Baan Company. Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven klom bijna 5 procent (7,50 gulden) naar 158 gulden. Het bedrijf profiteerde van de gebeurtenissen op de beurs van New York, waar aandelen van hightechfondsen bijzonder gewild waren. Tevens profiteerde ASM Lithography van een lovende beoordeling door Goldman Sachs. Het vooraanstaande Amerikaanse effectenhuis blijft onveranderd positief over het aandeel.

Baan, producent van geïntegreerde software, presteerde eveneens uitstekend. Na gisteren al 3,30 gulden te zijn gestegen, kwam daar vanochtend nog eens 4,50 bij op 85,30 gulden. De grote vraag naar dit aandeel vloeit volgens een handelaar mede voort uit een bedrijfspresentatie die de top van Baan onlangs heeft gehouden voor Zwitserse beleggers. Baan en ASM Lithography wegen vanaf het einde van deze maand mee in de AEX-index. Nu maken ze nog deel uit van de Midkap-index, die vanochtend met 1,9 procent steeg.

Onder de hoofdfondsen lag Polygram goed in de markt. Het aandeel steeg ruim 3 procent naar 92,80 gulden. Ook Unilever steeg hard. Dit belangrijke fonds steeg mnet 3,7 procent (4,40 gulden) naar 123,80 gulden.

Nedlloyd daalde twee kwartjes op 41,80 gulden in reactie op het nieuws dat het transportconcern zijn belang van 50 procent in Martinair heeft verkocht aan KLM. Nedlloyd vangt 350 miljoen gulden voor het pakket, conform de boekwaarde. KLM daalde twee dubbeltjes naar 67,40 gulden. Volgens een beurslid staat dit los van de transactie met Nedlloyd.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren over het algemeen wat gedaald.

Winstnemingen haalden het Dow Jones-gemiddelde omlaag met 30,64 punten naar 8129,71.

Aan het begin de de handel was sprake van enige nervositeit over de vergadering van het stelsel Amerikaanse centrale banken (de Fed). Hoewel vrijwel niemand in een renteverhoging geloofde, namen velen toch het zekere voor het onzekere en ontdeden zich van hun stukken. Later op de dag besloot de Fed de rente inderdaad niet te verhogen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot na een saaie handelsdag wat hoger. De Nikkei-index steeg met 120,68 punten (0,9 procent) tot 17.003,30.

Elders in Azië was het beeld verdeeld, met Zuid-Korea als negatieve uitschieter. Het gemiddelde van de aandelenkoersen daar daalde met 3,5 procent.

Hongkong, Singapore, Bangkok en Kuala Lumpur waren hoger, Jakarta lager.