Kinderagenda

Baby neushoorn

Hoe hij gaat heten, weten ze nog niet, maar de baby-pantserneushoorn die begin januari in diergaarde Blijdorp werd geboren, is al wel te zien. Er is een kijkplek gemaakt en vanaf dat punt kunnen bezoekers tussen 13 en 15u het jong bewonderen. Tenminste, als het kleintje met zijn moeder naar buiten komt, maar meestal nemen moeder Namaste en de baby een bad omstreeks die tijd. Vader Nico heeft op afstand kennis kunnen maken met zijn zoon: Namaste laat hem (nog) niet in de buurt komen en daarom verblijft Nico gescheiden van moeder en kind in een aangrenzend verblijf. De dierentuin verwacht binnenkort nog meer bijzondere geboortes. Zo kan er elk moment een girafje worden geboren en eind deze maand komen er twee olifantjes bij.

*Diergaarde Blijdorp, Van Aerssenlaan 49, Rotterdam. Open: dag 9-17u. Toegang volwassenen ƒ 22,50, kinderen ƒ 16.

Museumzondag

Joost de Suppoost is verliefd, niet op één mooie dame, maar wel op vier. En eigenlijk kan hij niet kiezen, want wie is de mooiste en de liefste? Zo 8 febr is het museumzondag in het Amsterdamse Rijksmuseum en deze dag staat in het teken van de liefde. Joost de Suppoost laat kinderen kunstwerken zien die over de liefde gaan. Schilderijen over verliefde stelletjes, zoals Isaac Massa en Beatrix van der Laen van Frans Hals. Ook vertelt Joost een oud sprookje uit Griekenland, waar de godin van de maan, Selene, stiekum verliefd was op een herder. Endymion heette hij en elke nacht, als hij sliep, ging ze stilletjes naar hem kijken, samen met de god van de liefde Amor. En als Amor met pijl en boog in zijn hand op schilderijen ziet staan, dan weet je dat dat kunstwerk met de liefde te maken heeft. Tussen 11 en 16u is er een rondleiding langs de 'verliefde' kunstwerken voor kinderen vanaf 4 jaar, voor kinderen vanaf 8 jaar een Groot Verhaal op Zaal door Jeroen Kramer, kinderen vanaf 10 jaar kunnen een speurtocht maken. Ook worden er in de filmzaal twee afleveringen van het Klokhuis gedraaid en op de bovenverdieping kan een draaiorgeldiploma worden gehaald.

*Museumzondag op 8 febr van 11-16u in het Rijksmuseum, Stadhouderskade, Amsterdam. Kaarten in de voorverkoop gratis (bij elk Grenswisselkantoor), op de zondag zelf zijn de toegangskaarten aan de kassa van het museum verkrijgbaar tegen de gebruikelijke toegangsprijs. Inl 020-6732121.

Relieken

Lokjes babyhaar, de eerste melktandjes of een t-shirt met handtekening van je favoriete popzanger: iedereen heeft wel iets wat hem dierbaar is en wat hij op een speciale plaats wil bewaren. Je zou het ook 'Relieken van deze tijd' kunnen noemen. Speciaal voor basisscholen in Utrecht maakte Museum Catharijneconvent samen met het Instituut voor Kunstzinnige Vorming een project hierover. Leerlingen versieren op school een kistje voor hun eigen 'reliek'. Het bijzondere is dat per klas vijf reliekdoosjes in het museum te kijk zullen staan tussen de echte Middeleeuwse reliekhouders. Het project bestaat uit drie lessen en begint met een gastles op school, waarbij verteld wordt wat een reliek precies is, aan de hand van een verhaal over een heilige. Vaak werden de voorwerpen en overblijfselen (relieken) van heiligen bewaard en dat gebeurde meestal in kostbare reliekhouders. Soms zijn het mooie gouden kistjes, met een glazen bovenkant, zodat bijvoorbeeld het botje van een hand of voet van de heilige nog net te zien is. Ook wordt uitgelegd hoe belangrijk heiligen en relieken vroeger waren. En soms nu nog, denk maar aan Graceland, waar Elvis Presley begraven ligt. Als laatste brengt de klas een bezoek aan Museum Catharijneconvent en krijgt een rondleiding langs reliekhouders en heiligenbeelden in het museum.

*Museum Catharijneconvent, Nieuwegracht 63, Utrecht. Open di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u. Toegang ƒ 7 volwassenen, tot 6 jaar gratis, 6-18 jaar ƒ 3,50. Inl 030-2313835.

Electriciteit

Als je een plaatje zink en een plaatje koper in een appel stopt en dat via een electriciteitsdraadje met elkaar verbindt, krijg je electriciteit. Niet veel natuurlijk, maar als je dat met een paar appels doet, is het waarschijnlijk net genoeg om een rekenmachine te laten werken of een deurbel. Over electriciteit, hoe je dat zelf op een eenvoudige manier kunt opwekken en hoe anderen dat met de grootste elektriseermachine ter wereld hebben gedaan, daar gaat de kindermiddag in het Haarlemse Teylersmuseum over op wo 11 febr.

*Kindermiddag over electriciteit in het Teylers Museum, Nauwe Appelaarsteeg 3, Haarlem op wo 11 febr van 14-16u voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Kosten ƒ 10 per kind. Res 023-5319010.

Communicatie

Hoe er vroeger werd gecommuniceerd en hoe dat nu gebeurt met fax, Internet, e-mail en satelliet is te zien in een voorstelling van Wetenschapstheater Pandemonia op zo 8 febr om 13u, 14u15 en 15u30 in het PTT Museum, Den Haag. Ook zijn er workshops op za 7 febr, waarbij een morse-seinsleutel gemaakt kan worden en een bericht met licht wordt geseind. Op wo 11 febr kunnen kinderen zelf een model van een sateliet bouwen. De workshops beginnen om 14u en eindigen om 16u en zijn voor kinderen vanaf 8 jaar.

*Workshop Morse op za 7 febr en workshop Satelietbouwen op wo 11 febr van 14-16u in het PTT Museum, Zeestraat 82, Den Haag. Voor kinderen vanaf 8 jaar. Deelname ƒ 8, res 070-3307500.

Dinomasker

Misschien heb je de film The Lost World gezien en weet je hoe al die enge dinosauriërs er uit zien. Op de kindermiddag op wo 11 febr in het Museon wordt een masker van een Tyrannosaurus gemaakt en beschilderd en daarna bouwen alle kinderen samen een skelet van een dino. Daarna wordt, met maskers op, de tentoonstelling The Lost World over de dinosauriërs bekeken en vertellen mensen uit het museum hoe deze beesten leefden en wat de geleerden te weten gekomen zijn over hun gedrag.

*Kindermiddag Dinomasker en skelet maken op wo 11 febr van 13u30-15u30 in het Museum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Toegang ƒ 15. Res 070-3381423. Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.