Italië: piloot VS roekeloos bij kabelbaan

ROME, 5 FEBR. Naarmate duidelijker wordt dat het ongeluk met de skilift in de Dolomieten te wijten is aan een onverantwoorde stunt van een Amerikaanse piloot, stijgen de woede en verontwaardiging in Italië.

“Dit was een vreselijke daad”, zei Prodi, verwijzend naar berichten dat de piloot onder de kabels van de skilift door is gevlogen en met de staart van het toestel de kabels heeft doorgesneden. “Dat was tragische roekeloosheid.”

Prodi bracht gisteren een bezoek aan Cavalese, waar inderhaast afgereisde familieleden probeerden de resten van de twintig slachtoffers te identificeren.

“Dit was een duidelijke schending van de regels die voor dit soort trainingsmissies gelden”, zei minister van Defensie Beniamino Andreatta, die met Prodi naar de Dolomieten was gekomen. “De piloot is verantwoordelijk.”

De twee piloten en de twee technici die in de Amerikaanse Grumman EA-6b Prowler vlogen, zijn gisteren ondervraagd door de Italiaanse justitie. Zij maakten gebruik van hun recht geen antwoord te geven. De vier behoren tot het korps mariniers. Waarschijnlijk moeten zij voor de Amerikaanse krijgsraad komen.

Op de plaats van het ongeluk zijn stukken van het vliegtuig gevonden. Het toestel zelf, dat lichte beschadigingen vertoont aan de staart en een van de vleugels, staat achter slot en grendel in een hanger op de Amerikaanse basis in Aviano.

Twee militaire onderzoekscommissies zullen zich over de ramp buigen. Gisteren zijn vier leden van een Amerikaanse commissie aangekomen, waarvan ook een Italiaanse vertegenwoordiger lid is. De Italiaanse autoriteiten voeren daarnaast een zelfstandig onderzoek uit, naast het onderzoek door het openbaar ministerie van de provinciehoofdstad Trento.

“Het is vreselijk om te bedenken dat een dergelijke tragedie veroorzaakt kan zijn door iemand die denkt dat hij met de levens van anderen kan spelen”, zei president Oscar Luigi Scalfaro.

Volgens ooggetuigen vloog het vliegtuig vlak boven de toppen van de bomen. Een ooggetuige zegt een luide knal te hebben gehoord en zag daarna het toestel op een zeer lage hoogte op zich af komen. Zij verklaarde “zoiets nog nooit te hebben gezien”.

Sommigen beweren dat het gebied behekst is. In 1976 kwamen 42 mensen om toen een skilift door een technische onzorgvuldigheid neerstortte. In 1501 zijn in Cavalese vijf vrouwen als heks verbrand met hout van de berghelling waar de kabelbaan is neergestort.