Israel wijst oproep VS inzake Irak af

WASHINGTON/ JERUZALEM, 5 FEBR. De Verenigde Staten hebben Israel gisteren publiekelijk opgeroepen niet te reageren in het geval van een eventuele Iraakse raketaanval. Israel heeft dat vandaag even publiekelijk geweigerd.

Er waren de afgelopen dagen al onbevestigde berichten dat Washington Jeruzalem had gevraagd net zoals in 1991 uiterste terughoudendheid te betrachten als Irak raketten op Israel zou afschieten. Minister van Defensie William Cohen deed dat gisteren in het openbaar tijdens een vraaggesprek met de Amerikaanse televisiezender CNN. Cohen zei dat de VS ervan uitgaan dat ze in staat zijn hun bondgenoten in de regio te beschermen en verdedigen als Irak op een Amerikaanse militaire actie met een aanval op Israel zou reageren. Cohen prees daarbij de Israelische houding in 1991.

Maar het bureau van de Israelische premier Benjamin Netanyahu liet vanochtend weten dat Israel weigert de VS een desbetreffende garantie te geven. “Israel behoudt zich het recht voor zijn verdediging te voeren en te handelen naar gelang zijn veiligheidsbehoeften”, aldus David Bar-Ilan, een naaste medewerker van Netanyahu.

De Israelische krant Ha'arets meldde gisteren dat Netanyahu zaterdag al een dergelijke oproep tot terughoudendheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, had afgewimpeld.

De toenmalige Israelische premier, Netanyahu's partijgenoot Yitzhak Shamir, had in de Golfcrisis van 1990/'91 eerst afwijzend gereageerd op de Amerikaanse verzoeken. Uiteindelijk had Washington hem overtuigd dat een Israelisch ingrijpen de anti-Iraakse coalitie, die verscheidene Arabische landen telde, zou doen uiteenvallen. (AFP, Reuters)