'In Vietnam dreigt onrust'

HANOI, 5 FEBR. De Communistische partij van Vietnam zal uiteenvallen indien geen fundamentele politieke veranderingen, zoals vrije verkiezingen en vrijheid van meningsuiting, worden doorgevoerd in het land. Een vooraanstaand lid van de partij, de vroegere partij-ideoloog generaal b.d. Trân Dô, heeft dat geschreven aan de leiding van de communistische partij en de regering.

“De economische hervormingen maken radikale politieke veranderingen nodig. De concentratie van alle macht bij de regerende communistische partij zal leiden tot de ondergang van de partij zelf”. Trân Dô, een 74-jarige veteraan uit de Vietnamese oorlog, schreef zijn brief afgelopen december. “Ik heb nog geen antwoord gekregen”, zei hij vanochtend tegen het Franse persbureau AFP. Er komen steeds meer berichten over sociale onrust in vooral het noorden van het land, waar de bevolking protesteert tegen corruptie door functionarissen van de partij. “Als het regime er niet in slaagt de sociale crisis op te lossen, zal de instabiliteit in het land toenemen. De partij zich genoodzaakt zien de onrust te onderdrukken en zal zo haar ondergang inluiden”, aldus Trân Dô.