Huispoëten op de Britse kantoorstoel

Drie Britse bedrijven hebben dichters in dienst genomen. Ze zijn de eersten van een reeks poëten die vanaf de werkvloer de dichtkunst gaan verspreiden.

LONDEN, 5 FEBR. Drie gerenommeerde Britse bedrijven hebben sinds kort een dichter in dienst. Warenhuisketen Marks & Spencer is in zee gegaan met de post-modernist Peter Sansom, advocatenkantoor Mishcon de Reya heeft de conventionele Lavinia Greenlaw aangesteld als huisbard, en de BBC koos uit dertig sollicitanten de rap-performer John Agard. De botanische tuin Kew Garden en de eredivisie-voetbalclub Barnsley beschikken al langer over een eigen dichter. Een ander bedrijf dat op het punt staat om een dichter in te huren is London Zoo.

Dit is nog maar het begin als het ligt aan de Britse Poetry Society. Dit genootschap ter bevordering en verbreiding van de dichtkunst kreeg van de staatsloterij ruim anderhalf miljoen gulden om hordes dichters de komende twee jaar te laten uitzwermen over Groot-Brittannië.

Tien dichters zullen voor een periode van een half jaar worden geplaatst bij bedrijven. Nog eens honderd dichters trekken langs bibliotheken, scholen, parken en wachtkamers van dokters waar ze voor troost, vermaak en bezinning moeten zorgen. Ook worden ze ingehuurd om de poëzie te verspreiden via het Internet.

Doel van de campagne, zegt Moreg McRei van de Poetry Society, is om de dichtkunst toegankelijker te maken. Om het lezen en schrijven van poëzie te stimuleren. De interesse van ondernemingen is volgens McRei aanzienlijk. Maar ze wordt vele malen overtroffen door de belangstelling van dichters voor een tijdelijk baan in het bedrijfsleven: “Ook dichters hebben behoefte aan een gegarandeerd inkomen en vast werk“.

De flamboyante zwarte dichter John Agard die werd geboren in Brits Guyana, is ingehuurd door de BBC om een sleutelrol te spelen in de programma's ter herdenking van de zogeheten 'Windrush'. In mei is het vijftig jaar geleden dat het Britse troepenschip MV Empire Windrush de eerste lading West-Indische immigranten naar het Verenigd Koninkrijk bracht. Maar Agard heeft al aangekondigd dat hij tv-makers wil aansporen om ook hun kook- en tuinierprogramma's te verluchten of te verdiepen met gedichten. Hij ziet zichzelf als 'een katalysator voor creativiteit'.

'Eating a Kit-Kat in the dark I reflect that chocolate cannot give you spotsunless you eat it.'

Met deze dichtregels heeft Peter Sansom in Groot-Brittannië enige vermaardheid verworven. Hij heeft ook een gedicht op zijn naam staan over blikken Weightwatcher tomatensoep. Misschien was dat de reden dat Marks & Spencer hem als huisdichter heeft uitverkoren. Sansom heeft zijn eerste dicht-workshop met stafleden al achter de rug. De aanvankelijk meest sceptische deelnemers bleken aan het einde de meest geestdriftige componisten van verzen.

De Poetry Society staat borg voor de creatieve vrijheid van de dichters. Ze kunnen niet worden gedwongen om alleen maar lofzangen te schrijven op de president-directeur. Met het aanstellen van de dichters halen de bedrijven ook een zeker risico binnen.

Zoals ex-Labourleider Neil Kinnock ondervond toen hij de toneelschrijver David Hare in 1992 carte blanche gaf om achter de schermen van de verkiezingscampagne te kijken. Die stage resulteerde in het toneelstuk Absence of War waarin een incompetente partijleider uit Wales een hoofdrol vervult.