Hotel; Vutters aan de Vecht

Hotel & Restaurant De Zon Voorbrug 1, 7731 BB Ommen. Tel 0529-455550

Roofridders heersten ooit in het Overijsselse Vechtdal. Een enkele burcht vormt daarvan nog het bewijs. Smokkelaars speelden later hun kat-en-muisspel met koddebeiers en commiezen in de omringende moerassen. De geestelijk leraar Krishnamurti vertoefde ook in deze contreien. Hij heeft, zo meldt de VVV-folder, door zijn voorbeeldige leefwijze het kamperen in de omgeving een grote vlucht doen beleven. Hotelinspecteurs maken nu de streek onveilig. Vorig jaar gaven ze De Zon in Ommen de eretitel 'ANWB Hotel Kampioen 1997'.

Het gezicht van De Zon heeft een goede en een slechte kant. De goede kant staat afgebeeld op de folders. De andere kant is nogal gehavend door een reeks van face-lifts, daardoor herkennen we aanvankelijk het hotel niet van de foto.

“De bruidssuite is onverwachts vrijgekomen, die kunt u ook krijgen”, zegt de receptioniste bij aankomst. Een mededeling die de fantasie prikkelt. Maar de bruidssuite is voor ons een brug te ver. Of een gepasseerd station, dat ligt aan het perspectief. We nemen genoegen met de bescheiden kamer van ƒ 150 per nacht die ons telefonisch was toegezegd. Eenmaal boven knaagt de twijfel. De kamer is niet alleen klein en gehorig, maar heeft ook de sfeer van een vormingscentrum uit de jaren zeventig, veel grenen en een bruin betegelde badkamer. Het uitzicht op een van de Ommense molens en de Vecht maakt evenwel veel goed. De volgende ochtend, wanneer we een vrijmoedige blik in de andere kamers werpen, zien we dat de gerenoveerde, grotere kamers, die ƒ 230 per nacht kosten, een stuk aantrekkelijker zijn.

De Zon is een compleet hotel, met een lounge voorzien van open haard, een bruin café, een restaurant en een zaal voor feesten en partijen. Bij mooi weer moet het erg prettig zijn op het met buxushaagjes omzoomde terras aan de rivieroever. Het publiek is gemengd, met een lichte oververtegenwoordiging van echtparen die hun VUT-uitkering verbrassen en damesgezelschappen.

De gast krijgt veel aandacht. Het inchecken gaat met opmerkelijk weinig poespas, gedoe met creditkaarten blijft achterwege. Attente waarschuwingen behoeden voor onheil, zoals een hoge waterstand bij het parkeerterrein aan de rivieroever of radarcontroles op de provinciale weg. De gasten van het restaurant mogen tussen de gangen door een kijkje in de keuken nemen en krijgen daar een bolletje ijs met mousserende wijn geserveerd. Op de hotelkamer liggen folders vol ideeën voor vermaak.

Youp van 't Hek heeft zich ooit onaardig uitgelaten over Ommen. Ten onrechte, er is in Ommen en de ommelanden van alles te zien wat de moeite waard is en de tijd doorkomen vormt er geen enkel probleem. Wat te denken van kanoën, zweefvliegen en golfen, van het bezoeken van landgoederen, adellijke huizen, havezaten, de tuinen van Mien Ruys en het Nationaal Tinnen Figuren Museum, waar de Slag bij Waterloo is uitgebeeld, of van het bezichtigen van de kopie van de Nachtwacht, de gedenkplaat voor Elfstedentochtwinnaar Reinier Paping en het antroposofische gemeentehuis? En in de week dat wij er waren, behoorden ook nog eens activiteiten als dansen voor alleenstaanden, demonstraties houtslepen en nestkastjes bouwen tot de mogelijkheden. Uitgeput vallen we 's avonds in slaap.

De volgende ochtend verloopt het ontbijt wat stroef, de aanvoer van croissants en kaas stagneert en de productie van roerei is voortijdig tot stilstand gekomen. De damesgezelschappen hebben niet door dat hun uitvoerig beklag bij de bediening een snelle oplossing van de logistieke problemen juist in de weg staat.

Bij de lunch gaat het aanmerkelijk soepeler, de dames knappen kennelijk een uiltje. De Zon gaat er prat op bij voorkeur producten van het Overijsselse land te gebruiken. Op de kaart, met schotels in alle prijsklassen van nog geen vijftien tot ruim vijftig gulden, staan ingrediënten als het Sallandse dikbilrund, Twentse geitenkaas en mosterd van de Zwolse wijndragers. Hoewel, leerden we uit de folders, in de Vecht veertig soorten vis rondzwemmen, is de sector watervlees vooral vertegenwoordigd door mosselen, garnalen en zalm. De Limburgse Rommedoe laten we links liggen en we kiezen voor de regionale specialiteiten. De koks leveren degelijk werk, maar de beloofde culinaire hoogstandjes blijven uit. Behalve voor de menu's blijkt over de gehele linie het prijsniveau aan de hoge kant. Voor twee kroketten is ƒ 17,50 te veel, zelfs al zijn ze 'bijna wereldberoemd'.