Hoofdstad Somalië herenigd

MOGADISHU, 5 FEBR. Vier Somalische factieleiders, die elkaar sinds de val van dictator Siad Barre in 1991 op leven en dood hebben bevochten, spraken gisteren in een stadion van de door burgeroorlog gehavende hoofdstad Mogadishu een menigte van 60.000 mensen toe. De vier betuigden, onder luide bijval van hun toehoorders, hun steun voor de in december in Kairo gesloten vredesovereenkomst.

Het was de grootste bijeenkomst in Mogadishu sinds Somalië in 1991 uiteenviel en de hoofdstad werd verdeeld tussen drie elkaar bestrijdende facties. De krijgsheren Hussein Mohamed Aidid, Ali Mahdi Mohamed en Osman Ali Atto kwamen zaterdag overeen om de barricades tussen de door hen gecontroleerde stadsdelen te slechten en alle controlepostem op te heffen. Een woordvoerder van Aidid kondigde gisteren aan dat de haven en het vliegveld van Mogadishu komend weekeinde worden opengesteld. Beide faciliteiten werden gesloten nadat de VN-vredesmacht in Somalië in maart 1995 werd teruggetrokken en de factieleiders het niet eens konden worden over verdeling van de inkomsten.

De drie krijgsheren riepen gisteren, in gezelschap van Abdulkader Mohamed Aden, die in het zuiden opereert, de Somaliërs op zich voor te bereiden op de nationale verzoeningsconferentie die op 15 februari begint in de zuidelijke stad Baidoa. In december besloten 26 Somalische factieleiders in Kairo om een interimregering te vormen met Ali Mahdi als president en Aidid als premier. Zij benoemden tevens 465 afgevaardigden voor de conferentie in Baidoa. (AP)