Gestolen schilderijen bij advocaat

AMSTERDAM, 5 FEBR. De Amsterdamse politie heeft bij een inval in het kantoor van de advocaat mr. V.K. drie uit het Rembrandthuis gestolen schilderijen in beslag genomen. De advocaat heeft een proces-verbaal gekregen wegens heling. Dat heeft een politiewoordvoerder vanmorgen bevestigd.

Twee doeken, De bewening van Abel uit 1623 en De Kruisiging van Christus uit 1616 van Pieter Lastman (1583/4-1633), de Amsterdamse leermeester van Rembrandt, werden gestolen in juli 1994. Rembrandt-expert prof. dr. E. van de Wetering schatte de waarde van elk van de doeken destijds tussen de half en een miljoen gulden. Drie maanden later ontvreemdden inbrekers Man met baard (1647), toegeschreven aan een leerling van Lastman en met een verzekerde waarde van 350 duizend gulden.

De advocaat was volgens eigen zeggen namens een cliënt in onderhandeling met de directie van het Rembrandthuis om de gestolen werken tegen betaling van een kwart miljoen gulden terug te bezorgen. Deze cliënt zou niets te maken hebben met de inbraken. De hoofdofficier van justitie zou schriftelijk toestemming hebben gegeven tot de onderhandelingen.