Geen vervolging Kluivert

ROTTERDAM, 5 FEBR. De voetballer Patrick Kluivert en drie van zijn vrienden zullen niet strafrechtelijk worden vervolgd voor een vermeende groepsverkrachting. Het gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat er geen nieuw onderzoek naar de zaak zal komen. Dat heeft raadsman mr. A. Moszkowicz namens zijn cliënte Mariëlle Boon (20) gisteravond bevestigd.

Boon heeft in mei vorig jaar, na een avond stappen in een Amsterdamse discotheek, in het huis van de voetballer van AC Milan seksuele gemeenschap gehad met Kluivert en drie van zijn vrienden. Volgens Boon was dat tegen haar zin gebeurd. Ze deed enkele weken later aangifte van verkrachting.

Het openbaar ministerie besloot niet tot vervolging over te gaan wegens onvoldoende bewijs. Boon diende daarop een klacht in bij het gerechtshof dat op 26 januari van dit jaar opnieuw de mannen heeft verhoord. Het hof heeft nu ook besloten niet tot vervolging over te gaan. Het hof zou volgens Moszkowicz drie overwegingen voor het besluit kenbaar hebben gemaakt. Het is volgens het gerechtshof denkbaar dat het de vier mannen onvoldoende duidelijk was dat Mariëlle Boon geen zin had in seks. Het aanvankelijke onderzoek van de politie zou voldoende diepgaand zijn geweest, waardoor zij op terechte gronden heeft besloten geen vervolging in te stellen. Verder sluiten volgens het hof dat de verklaringen die Kluivert en zijn vrienden hebben afgelegd voldoende op elkaar aan.

Moszkowicz vindt het weinig verwonderlijk dat de verklaringen met elkaar overeenkomen. “De vier mannen hebben ongeveer drieëneenhalve week de tijd gehad om hun verklaringen op elkaar af te stemmen. Als ik ooit een amateuristisch onderzoek heb gezien is het dit wel. Het is helemaal niet zo diepgaand als het hof met zijn uitspraak doet voorkomen.” Kluivert heeft laten weten “verrast” te zijn door het besluit van het gerechtshof. Zijn advocaat mr. G. Spong verblijft in het buitenland en was niet voor commentaar bereikbaar.

Mariëlle Boon reageerde gisteravond voor het tv-programma NOVA verslagen. Het nieuws van de niet-vervolging van Kluivert en zijn drie vrienden noemde zij “keihard”. “Ik had het totaal niet verwacht, ook mijn familie en vrienden niet.” Haar vader liet vanmorgen desgevraagd weten een klacht te zullen indienen bij de politie van Amsterdam. Ook zou hij de zaak aanhangig willen maken bij de Nationale Ombudsman. “Ik was ervan overtuigd dat het goed zou komen, maar er zijn enorme blunders gemaakt”, aldus vader Boon.