DEELNEMERS

Nederland is met 23 deelnemers vertegenwoordigd op de Olympische Winterspelen in Nagano. Dat is het op een na hoogste aantal uit de geschiedenis. Alleen aan de Winterspelen in Lake Placid (1980) deden meer Nederlanders mee: 29. Overigens nemen er nog vier schaatsers van Nederlandse afkomst deel aan de Spelen. Bart Veldkamp, ridder in de orde van Oranje Nassau, heeft het Belgische paspoort verworven en Marnix ten Kortenaar is genaturaliseerd tot Oostenrijker.

Brigt Rykkje, vroeger lid van IJsclub Haarlem, en Fausto de Marreiros, bekend van het marathonschaatsen, hebben beiden Nederlandse moeders, maar schaatsen voor het land van hun vaders: respectievelijk Noorwegen en Portugal. Op deze en de volgende pagina: zestien Nederlandse schaatsers, zes shorttrackers en die ene snowboarder, hun prestaties, hun kansen en hun ambities.

    • Ward op den Brouw