Daders van aanslag Narita melden zich

TOKIO, 5 FEBR. Een links-radicale organisatie zegt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag afgelopen maandag op het internationale vliegveld Narita nabij Tokio. Een man raakte daarbij lichtgewond.

In een brief die vandaag werd bezorgd bij Japanse media, protesteert de groep tegen uitbreiding van de luchthaven en tegen het militaire veiligheidsverdrag tussen Japan en de VS. De groep zegt verder: “We hebben de zware, contra-revolutionaire veiligheidsmaatregelen voor de Olympische Spelen overwonnen.” Komende zaterdag beginnen in Nagano de Olympische Winterspelen. De meeste bezoekers en atleten uit het buitenland maken gebruik van het vliegveld Narita, 65 kilometer ten oosten van Tokio.

Afgelopen maandag kwamen drie zelfgemaakte projectielen neer op het asfalt in de buurt van hangars voor vrachtvliegtuigen. Twee van de projectielen ontploften en een man liep lichte verwondingen op aan zijn voorhoofd door rondvliegende scherven.

De geschiedenis van het vliegveld Narita kent een reeks van gewelddadige protesten. De regering kondigde in 1966 de plannen voor de bouw van het nieuwe vliegveld aan zonder de boeren in het gebied te consulteren. Heftige protesten volgden van deze boeren, gesteund door radicale studenten. In 1978, twee maanden voor de opening van het vliegveld, drongen demonstranten via onder meer de riolering het terrein binnen. Ze bezetten de verkeerstoren en vernielden apparatuur. Door alle protesten heeft het vliegveld nu nog steeds slechts één landingsbaan.

De overheid wil in het jaar 2000 een tweede landingsbaan openen maar heeft nog steeds niet al het benodigde land in handen. Afgelopen herfst wist de regering wel weer twee boeren te bewegen hun land op te geven. De 72-jarige boer Kiyoshi Kato gaf in november als reden voor zijn beslissing het protest op te geven dat het tijd was een nieuw leven te beginnen. Twee boeren staan nu nog de voltooiing van de tweede baan in de weg.