'Centraal Museum gratis'

UTRECHT, 5 FEBR. Het Centraal Museum in Utrecht wil de entreeprijs afschaffen of drastisch verlagen. Als de gemeente akkoord is, wordt het museum het eerste riks- of euromuseum van Nederland, aldus directeur Sjarel Ex.

Het museum is tot eind januari 1999 gesloten in verband met een grondige opknapbeurt. Na de opening beschikt het over een moderne klimaatbeheersinginstallatie, een nieuw depot en een nieuwe glazen ingang. De kosten van renovatie en nieuwbouw bedragen ruim dertig miljoen gulden.

Ex wil de toegangsprijs veranderen omdat uit berekeningen blijkt dat hij slechts 1,80 gulden overhoudt aan een kaartje van zes gulden. Als het museum gratis zou zijn, scheelt dat in personeelslasten: een kassamedewerker is niet meer nodig.

Hij denkt zelfs dat het museum meer inkomsten krijgt doordat het publiek meer geld uitgeeft. Bezoekers die voor niks naar binnen mogen, kopen van dat uitgespaarde geld wellicht een catalogus of drinken koffie in het vernieuwde restaurant. (ANP)