BOEKEN

Over de Olympische Spelen zijn duizenden boeken verschenen; een beperkter aantal daarvan gaat specifiek over de Winterspelen. Tot de recent verschenen werken behoren de volgende boeken:

Olympische Winterspiele, die Chronik Volker Kluge. Naslagwerk met de voorgeschiedenis van alle zeventien Winterspelen en met alle uitslagen van 1924 tot en met 1994. Sportverlag Berlin, Duitsland, 58 D-mark.

Olympische Highlights Wintersport Volker Kluge. Honderd bijzondere verhalen over sporters en gebeurtenissen. De enige Nederlander die hierbij een plaats heeft gekregen is Ard Schenk ('Eine fast makellose Karriere'). Sportverlag Berlin, Duitsland, 39,90 D-mark.

Oranje op Olympisch ijs Marnix Koolhaas en Huub Snoep. Pakkende beschrijving van de belevenissen van Nederlandse schaatsers en schaatsters, inclusief shorttrack en kunstrijden bij de spelen van 1928 tot en met 1994. De Vrieseborch, Haarlem, 47,50 gulden.

Gouden Boek van de Nederlandse Olympiërs Ton Bijkerk en Ruud Paauw. Bevat namen, gegevens en prestaties van alle Nederlandse deelnemers aan Zomer- en Winterspelen van 1900 tot en met 1996. Verder tachtig korte vraaggesprekken met Nederlandse Olympiërs.

The Olympic Factbook, A spectator's guide to the Wintergames George Cantor en Anne Janette Johnson. Alles over de geschiedenis van de Winterspelen, uitleg van alle wintersporten, feiten en biografieën van oude en nieuwe sportsterren. Visible Ink Press, 41,95 gulden.

Frozen in time, The greatest moments at the Winter Olympics Bud Greenspan. Met een voorwoord van IOC-voorzitter Samaranch. Anekdotes over uitblinkers en rivalen op de Winterspelen. General Publishing Group, 61,95. gulden.