BETONNEN BLOEM

In het zuiden van Nagano, in een desolaat gebied buiten de stad bij de Chikuma-rivier, ligt het stadion waar de openingsceremonie wordt gehouden en waar twee weken later de Winterspelen worden afgesloten. Aan de buitenkant heeft het stadion in het Minami-sportpark de vorm van een ontluikende bloem.

Daarmee symboliseert het bouwwerk het thema van deze Olympische Spelen: From around the world - to flower as one. Uit alle hoeken van de wereld komen sporters tijdens de twee plechtigheden samen in de betonnen bloem. Het onlangs gereedgekomen stadion zal na de Spelen worden omgebouwd tot honkbalstadion. Aan de open kant van het stadion kunnen tijdelijke tribunes worden geplaatst, waarmee de capaciteit van het complex oploopt van 20.000 naar 50.000 toeschouwers. De keizerlijke familie, die de openingsceremonie zal bijwonen, heeft een eigen box.