ACHTTIENDE SPELEN

De Olympische Winterspelen in Nagano zijn de achttiende in de geschiedenis. Aan de spelen nemen 2.315 atleten deel. Dat is voor de Winterspelen een record. Zij zijn afkomstig uit 72 landen, ook meer dan ooit. Behalve de sporters zijn honderden coaches en officials bij de Spelen actief.

Toeschouwers.

Het Japanse organisatiecomité, NAOC, verwacht 1,5 miljoen bezoekers bij de wedstrijden. Ongeveer 8.000 journalisten en andere mediavertegenwoordigers, onder wie 65 Nederlanders, verslaan de Spelen. De Winterspelen worden in 160 landen op televisie uitgezonden, waaronder voor het eerst ook landen in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika. Om de Spelen in goede orde te laten verlopen heeft het comité ongeveer 35.000 vrijwilligers gerecruteerd.

Nederland.

Voor de zestiende maal doet Nederland mee aan de Winterspelen. De sportatleten zijn afgevaardigd door de overkoepelende sportorganisatie NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité en Nederlandse Sport Federatie), nadat zij aan de kwalificatie-eisen hadden voldaan en door hun bonden waren voorgedragen. Chef de mission van de Nederlandse equipe is voor de derde achtereenvolgende maal de voormalige schaatsenrijder en olympische deelnemer Ard Schenk. Bij de openingsceremonie zal zaterdag de Nederlandse vlag worden gedragen door schaatster Carla Zijlstra.

Jeugdkamp.

Traditioneel is er in de periode van de Olympische Spelen ook een zestiendaags jeugdkamp in hetzelfde land voor 300 jonge sporttalenten uit de hele wereld, waaronder Nederland. De deelnemers aan het jeugdkamp verblijven in Karazuizawa, volgen de Spelen, maken culturele reizen en worden enige dagen bij een Japans gastgezin ondergebracht.

Cultuur.

Tegelijk met de sportwedstrijden wordt in Nagano het Olympisch Festival van Cultuur en Kunst gehouden, met als thema 'één hart - een wereld'. Een festival van tentoonstellingen, muziek, theater, film, volkskunst, tradities en Japanse cultuur.

Volgende spelen.

De volgende Winterspelen worden in 2002 gehouden in de Amerikaanse stad Salt Lake City. Daarvoor en daarna zijn er Zomerspelen: in Sydney, Australië (2000) en in Athene, Griekenland (2004).