Aantal Duitse werklozen hoogste sinds wereldoorlog

NEURENBERG, 5 FEBR. In Duitsland zaten vorige maand 4,8 miljoen mensen zonder baan. Daarmee heeft Duitsland het hoogste aantal werklozen bereikt sinds de Tweede Wereldoorlog. De werkloosheid is sinds eind vorig jaar opgelopen van 11,8 tot 12,6 procent van de beroepsbevolking.

De publicatie van de officiële Duitse werkloosheidscijfers vanmorgen door de organisatie van landelijke arbeidsbureaus in Neurenberg valt samen met een grote manifestatie van Duitse werklozen. In navolging van Frankrijk, waar de werklozen al geruime tijd protestacties organiseren tegen het regeringsbeleid, komen vandaag in circa 200 Duitse steden werklozen bijeen om hun ongenoegen over het arbeidsmarktbeleid in Duitsland uit te spreken. De manifestaties worden gesteund door de vakbonden en de kerken. De bedoeling is dat de demonstraties maandelijks worden voortgezet tot de Bondsdagverkiezingen in september.

De stijging van de werkloosheid was zichtbaar in heel Duitsland. In het westen van Duitsland zaten vorige maand 3,2 miljoen mensen zonder baan, 170.000 meer dan eind 1997. Van de totale beroepsbevolking in het westen is nu 10,5 procent werkloos. In het oosten steeg het aantal werklozen met 131.000 tot 1,5 miljoen. Dat betekent dat 21,1 procent van de beroepsbevolking in het oosten geen werk heeft. Ter vergelijking: in Nederland bedroeg de werkloosheid over 1997 6,4 procent, tegen 7,4 procent in het jaar ervoor.

Volgens Bernard Jagoda, directeur van de landelijke arbeidsbureaus, is het Duitse werkloosheidscijfer van 4,8 miljoen minder somber dan het nu lijkt. Bij de registratie is geen rekening gehouden met seizoensinvloeden. Zouden de cijfers hiervoor gecorrigeerd worden, dan daalde het aantal werklozen in januari volgens de arbeidsbureaus met 72.000 tot 4,4 miljoen. Jagoda zei vanmorgen bij de publicatie van de cijfers dat de arbeidsmarkt in het westen van Duitsland een opleving vertoont. In het oosten echter is daar nog geen sprake van.

De regering-Kohl, die erg geschrokken is van de voorgenomen protestacties door honderdduizenden werklozen, bespreekt vandaag in het parlement een nieuw plan om meer mensen aan een baan te helpen. Zo wil het kabinet dat de Duitse gemeenten ten minste 100.000 banen beschikbaar stellen voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Ook moet er meer geld beschikbaar komen voor stageplaatsen bij bedrijven, zodat werkloze schoolverlaters in ieder geval werkervaring kunnen opdoen. (DPA, Reuters)