Zimbabwe vraagt steun Nederland

JOHANNESBURG/HARARE, 4 FEBR. De boerenbond van Zimbabwe heeft bij de Nederlandse, Britse en Duitse regeringen aangeklopt om steun bij de landhervorming. Dat blijkt uit een plan dat deze week openbaar is gemaakt.

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe maakte eind vorig jaar bekend ernst te maken met grootschalige landhervorming. Rijke blanke boeren zouden land moeten inleveren voor arme, zwarte keuterboeren. De regering publiceerde een lijst met ruim 1.500 'blanke' boerderijen die zouden worden onteigend, zonder noemenswaardige schadevergoeding.

Mugabes aanpak oogstte veel kritiek; van de 4.000 blanke boeren, van analisten, Wereldbank, IMF, Europese Unie en afzonderlijke regeringen. Bezwaren: de landhervorming zou de zwakke economie van Zimbabwe te gronde richten, de onteigening van de blanke boeren was ongrondwettig en er zijn alternatieven. De Commercial Farmers Union (CFU), die de meeste blanke boeren vertegenwoordigt, speelt daar nu op in met het plan 'Team Zimbabwe'.

De CFU vroeg zijn leden de afgelopen maanden of ze bereid waren grond af te staan. Zo kwam men tot 1,5 miljoen hectare die direct beschikbaar is. Volgens voorzitter Nick Swanepoel is het mogelijk nog enkele miljoenen hectare braakliggende grond te ontginnen, overeenkomstig het streven van Mugabe 5 miljoen hectare land ter beschikking te stellen van kleine zwarte boeren.

Mugabe heeft gezegd het plan te zullen bestuderen. Uitvoering ervan kost 1,5 miljard gulden. Het document van de CFU noemt de Wereldbank, de EU, de Britse, Duitse en Nederlandse regeringen als mogelijke financiers van de plannen. De Nederlandse ambassadeur is inmiddels door Swanepoel benaderd.