Willem-Alexander kandidaat voor IOC

ROTTERDAM, 4 FEBR. Kroonprins Willem-Alexander heeft zich op verzoek van voorzitter Juan Antonio Samaranch kandidaat gesteld voor een zetel in het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het hoogste sportorgaan ter wereld. De prins kan morgen in Nagano, op de laatste dag van de algemene ledenvergadering van het IOC, officieel worden benoemd. Samaranch heeft het recht zelf IOC-leden voor te dragen.

Met de uitverkiezing van Willem-Alexander zou een eind komen aan een kwestie die de Nederlandse sportwereld al maanden verdeelt. Sinds bekend werd dat Nederland naast Anton Geesink aanspraak kan maken op een tweede IOC-lid, stelden zes bestuurders hun kandidatuur. Dat zijn NOC*NSF-voorzitter W. Huijbregtsen, Ard Schenk, de chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg, staatssecretaris E. Terpstra (Sport), hockeybestuurder E. van Breda Vriesman, roei-bestuurder M. Top en oud-journalist W. Jesse.

IOC-voorzitter Samaranch heeft vandaag in Nagano de kandidatuur van Willem-Alexander niet willen bevestigen. “Ik zeg geen ja en ik zeg geen nee.” Ook de Rijksvoorlichtingsdienst wilde het nieuws “bevestigen, noch ontkennen”. Maar in regeringskringen wordt erkend dat de Prins van Oranje zich beschikbaar heeft gesteld.

Willem-Alexander vervult al diverse functies in de sportwereld. Sinds enige jaren is hij beschermheer van de overkoepelende Nederlandse sportbond NOC*NSF, het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, Sail Amsterdam en de Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roei Vereniging. Het IOC-bestuur, dat eenmaal per jaar bijeenkomt, telt momenteel 110 leden, vier van koninklijke afkomst.

Pagina 13: REACTIES Geesink: 'Er is nog niets zeker'

IOC-lid Geesink zei vanmorgen na afloop van de IOC-sessie in Nagano in een reactie op het nieuws dat prins Willem-Alexander als zevende Nederlandse kandidaat voor het IOC wordt genoemd: “De geruchten zijn exclusief voor Nederland. Het is niet aan mij om daarover te praten. Ik verbaas me er wel over dat zoiets in Nederland naar buiten wordt gebracht. Dat zegt iets over de Nederlandse cultuur. Samaranch is de enige die daarover kan berichten. Maar dat doet hij niet, voordat hij met de bestuursleden heeft gesproken. Zolang hij niets zegt, is niets zeker. Maar deze geruchten zijn niet goed voor het aanzien van Nederland.”

Geesink bekende dat hij graag met de prins in het IOC zitting zou willen hebben. “Het zou voor mij niet beter kunnen. Hij zet de lijn van zijn grootvader voort.” Prins Bernhard was evenals prins Willem Alexander nu beschermheer van het NOC*NSF.

Hein Verbruggen, IOC-lid namens de internationale wielrenunie, verklaarde: “Ik weet alleen dat de verkiezing van nieuwe IOC-leden morgen op de agenda staat. Dat de prins kandidaat is, weet men alleen in Nederland. Hier is niets bekend. Er wordt ook niet over gesproken. Nederland maakt er wel een komedie van met al die kandidaten. Dat kan nooit goed zijn voor het aanzien van Nederland. Ik weet alleen dat de Poolse Irena Szewinska kandidaat is. Maar die is al jaren kandidaat omdat een oud Pools lid is gestorven.”

Het Belgische IOC-lid Jacques Rogge: “De benoeming van een nieuw IOC-lid leeft alleen in Nederland. Voor de leden is het onderwerp volstrekt onbelangrijk vergeleken bij de andere besprekingen tijdens de zitting.”