VS: zelf toegang tot Japan onderzoeken

WASHINGTON, 4 FEBR. De Verenigde Staten gaan niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in de zaak-Kodak. De WTO stelde de Amerikaanse fabrikant van filmrolletjes in het ongelijk in zijn klacht over de moeilijke markttoegang in Japan.

In plaats daarvan gaat Washington zelf een onderzoek instellen naar de regelgeving die Tokio hanteert voor het toelaten van buitenlandse bedrijven. Daartoe richten de Amerikanen een comité op waarin verscheidene ministeries plaatsnemen, aldus de speciale handelsgezant van de VS, Charlene Barshefsky. Belangrijkste doel is na te gaan in hoeverre de Japanse regering haar woord houdt. Zij heeft toegezegd te werken aan het openen van haar binnenlandse markt voor filmrolletjes. Washington had vorige week scherpe kritiek op de WTO-uitspraak. (AFP)