Vliegtuig van marine VS

De EA-6B Marine Prowler, het vliegtuig dat de kabel van de kabelbaan raakte gisteren in Italië, staat de Amerikaanse marine - met name de mariniers - bij in elektronische oorlogvoering. Het vliegtuig, het eerste type dat met het oog op elektronische aspecten van oorlogvoering werd ontwikkeld, werd voor het eerst in gebruik genomen in 1971 en het jaar daarop ingezet in Vietnam.

Het vliegtuig is in de jaren daarna steeds aangepast aan de veranderende omstandigheden en bij alle belangrijke conflicten waar de VS bij betrokken waren ingezet. De 'Prowler' ondersteunt gevechtsvliegtuigen, schepen en grondtroepen door de elektronische capaciteiten van wapens (met name radar) te degraderen door apparatuur vergaand te storen. Het toestel kan onder alle mogelijke weersomstandigheden en vlieghoogten met vier man aan boord gevlogen worden.

Het squadron dat met de Prowlers vanaf de basis in Aviano vliegt - het Marine Tactical Warfare Squadron 2 (VMAQ-2) - werd in augustus vorig jaar voor een tweede keer naar Italië overgeplaatst vanuit de basis Cherry Point in North Carolina. Het squadron vliegt dagelijks boven Bosnië Herzegovina, waar het bijdraagt aan de handhaving van het Dayton-vredesakkoord.