Vervalsingen op expositie Alexej Jawlensky

ESSEN, 4 FEBR. Honderdvijftig aquerellen van de Russische schilder Alexej Jawlensky (1864-1941) die op een tentoonstelling in Essen hangen, zijn vervalst. Dit maakte Michael Bockmuehl, die verantwoordelijk is voor de expositie in het Folkwang Museum, gisteren bekend.

De 150 vervalsingen maken deel uit van de 661 aquarellen die een 'onbekende met een slappe hoed uit Rusland' in 1992 aanbood. Het is nu vrijwel zeker dat het allemaal vervalsingen waren, aldus Bockmuehl.

Het bedrog werd aangetoond door een assistent van een privé universiteit in Essen, die in een catalogus van de Jawlensky-tentoonstelling in Locarno uit 1989 de originelen liet zien. “Het is stom, ik had het moeten zien”, was het commentaar van Bockmuehl.

Op de Jawlensky-tentoonstelling in Essen hangen ook 37 echte Jawlensky's. De vervalsingen zijn geen reden om de tentoonstelling te sluiten, aldus Georg-W. Koltzschk, de directeur van het museum. Aan de titel van de tentoonstelling zal wel worden toegevoegd dat het om originele en valse Jawlensky's gaat. (AFP)