Uitkering voor 'Franse' baby

VITROLLES, 4 FEBR. In de Zuid-Franse stad Vitrolles is de eerste 5.000 franc uitgekeerd volgens het principe van 'la préférence nationale'. Het gaat om een eenmalige uitkering voor ouders die zojuist een kind hebben gekregen, waarbij ten minste een van beiden Frans van geboorte is. De ander mag buitenlands zijn, maar moet dan wel geboren zijn in een land van de Europese Unie. De omstreden wet werd vorige maand aangekondigd door burgemeester Cathérine Megret van het extreem-rechtse Front National (FN).

Een regionale rechter onderzoekt of de wet niet in strijd is met de Franse grondwet. Bruno Megret, echtgenoot van de burgemeester en tweede man van het FN, zei gisteren op een persconferentie dat het mogelijk was een eventueel verbod van de rechter te omzeilen door alleen een uitkering te geven aan stemgerechtigden. (AFP, AP)