Tulip stopt productie moederbord

DEN BOSCH, 4 FEBR. De computerfabrikant Tulip uit Den Bosch, die kampt met teleurstellende verkopen, maakte vandaag de verkoop bekend van PCA Center, de dochteronderneming die zich bezighoudt met de assemblage van moederborden. Koper is Ripa Electronics uit Best, dat 40 van de 47 betrokken personeelsleden overneemt. De overige werknemers blijven bij Tulip in dienst. De nieuwe eigenaar, actief op het gebied van hoogwaardige industriële elektronica, blijft de moederborden vervaardigen op de bestaande locatie in Den Bosch.

Tulip verwacht met de verkoop op jaarbasis zo'n 5 miljoen gulden te besparen. De computerfabrikant kan dit geld goed gebruiken. In de eerste zes maanden van 1997 leed de onderneming een verlies van 6,8 miljoen gulden. Ook de tweede helft van het jaar verliep buitengewoon teleurstellend. Tulip kampt met verlies aan vertrouwen bij afnemers, lage marktgroei en vertraging bij de overname van enkele Commodore-onderdelen. De Tulip-directie verwacht dat de belangstelling voor het Commodore-merk dit jaar voor een ommezwaai kan zorgen.

Directeur H. Hetzenauer kondigde de verkoop van de productie van moederborden vorig jaar november al aan. “Onze inschatting is dat die steeds minder toegevoegde waarde vertegenwoordigen. We hebben heel succesvolle concurrenten die al jaren hun moederborden niet meer zelf produceren. Er is een hele industrie ontstaan die dat kennelijk efficiënter kan doen dan wij”, aldus Hetzenauer. (ANP)